Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин в Лондон помага на децата от родния си град да спортуват

Снимка: личен архив

Той мечтае да види лицето си в престижен моден журнал и някой ден да се превърне в дизайнер, който диктува правилата в облеклото. И докато върви по трудния път към успеха, не забравя откъде е тръгнал.

Преди пет години Тодор Тумбалев оставя живота в малкия град и заминава за Лондон, за да опита късмета си. Работи какво ли не – строи къщи, посредничи на братя по съдба да намерят препитание, набира студенти за университетите, сервира на високопоставени събития, промотира продукти. Каквото и да прави обаче, не изоставя мечтата си да създаде собствен бранд и да покори света с модните си колекции. И заедно с обучението си по бизнес в ирландски университет със седалище в Лондон вече прави първите стъпки.

Това, с което искам да се занимавам, е модата и по-конкретно моделството и фешън дизайна – казваТодор Тумбалев. – Възнамерявам след като завърша образованието си да стартирам собствен бизнес в тази сфера. Идеята ми е да създам бранд, който да олицетворява моя стил и моите виждания за модата. Вече имам портфолио, фотосесии и няколко неща, направени по мой дизайн. Все още обаче съм в началото и мисля, че ще успея да осъществя намеренията си през следващите няколко години – стъпка по стъпка.

Макар да свързва надеждите си за развитие с английската столица, Тодор Тумбалев не забравя родния си град Стамболийски. Там е преминало детството му, там се е оформил характерът му – и днес, изпълнен с благодарност, чувства, че е дошло времето да върне жеста.

Градът беше едно страхотно място, особено от гледна точка на спорта.Предлагаше изобилие от възможности за спортуване на младите хора – разказва той. – С всички мои приятели нещо сме спортували, а това ни е изградило като личности и ни е помогнало за бъдещето. Всъщност много от тях продължават до ден днешен да се занимават с активен спорт.

Така у някогашното дете, което обичало да мята топката в баскетболен кош и да рита на стадиона, възниква идеята да помогне на спортуващите деца в родния му град.

Идеята се роди спонтанно и голям плюс в осъществяването й изигра фактът, че в Стамболийски има нов кмет, който иска да развива спорта – казва още Тодор Тумбалев. – А когато тази инициатива бъде приложена на практика, ще намери отзвук и в управата на града. Инициативата е много проста – хората, които сме извън страната, всеки месец между първи и двайсети да даряваме минимум по пет паунда, пет евро или пет долара в зависимост от това къде живеем. Така на всяко двайсето число ще обявявам каква сума сме събрали и тя ще бъде използвана за закупуването на конкретни артикули –  топки, хилки за тенис на маса, екипи, за всичките шест спортни клуба. Освен това ще поддържам връзка с отговорника за развитието на младежта и спорта в града.

Идеята си Тодор Тумбалев споделя във „Фейсбук” – в специално създадена група обявява банкова сметка във валута, а скоро ще има и в левове. Въпреки че официално инициативата започва от февруари, вече са постъпили първите дарения, включително едно от 100 паунда. Откликнали и много хора от България.

Спортът за мен означава много – той е здраве, но и много повече от това – обяснява мотивите си Тодор Тумбалев. – Спортът ме научи да бъда дисциплиниран и организиран, да уважавам хората без значение дали стоят от моята или от другата страна, да бъда по-уверен и всички тези фактори ми помагат да живея стойностно. В момента средата в България е такава, че изгражда хората по не толкова добър начин от гледна точка на моралните ценности, на заниманията и може да се каже, че в малките градове е страшно. Затова за мен е важно да направя нещо за подобрение в тази насока. И ако хората не могат да живеят по-добре, поне да имат това, което съм имал и аз, в своето израстване и изграждане. За мен спортът е  обучение и възпитание.

Тодор Тумбалев се чувства щастлив в Лондон. Казва, че и той като останалите хора не може да предвиди бъдещето си, но каквото и да прави, по някакъв начин ще бъде свързано с България. И вече го прави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05