Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Стоичков – До Осанна от махни го

БНР Новини
Снимка: архив

Най-успелият български футболист, носител на най-престижните футболни награди („Златна обувка”, „Златна топка”), носител на купата на Европейските шампиони - Христо Стоичков, днес чества своята 50-годишнина.

Христо е роден на 8 февруари 1966 г. в Пловдив. Възпитаникът на детско-юношеската школа на „Марица” (Пловдив) прави първите си стъпки при мъжете с екипа на „Хеброс” (Харманли). Там той привлича вниманието на треньора Манол Манолов, който го взема при себе си в столичния гранд ЦСКА. Още в първия си сезон 19-годишният юноша проявява огромния си талант, но и буйния си нрав. В края на сезона, след батални сцени, разиграли се след финалния мач за купата на България срещу „Левски” през месец май 1985 година, е наказан да не играе завинаги, но по-късно наказанието е намалено на една година.

Едногодишното прекъсване не го отчайва, а даже допълнително го амбицира да се докаже. Още през сезон 1989/90 печели приза „Златна обувка“ за голмайстор на Европа с 38 гола в първенството, а през пролетта на 1989 година с ЦСКА достига до полуфинал за КНК, където отборът отпада от „Барселона”. Независимо от загубата на армейците, Стоичков вкарва в двата мача общо три гола, с което кара знаменития треньор на каталунците Йохан Кройф да го поиска в състава си. Скоро след като ”Барселона” закупува Стоичков за сумата от 4,5 млн. долара българинът става любимец не само на своя треньор, но и на публиката. С екипа на „Барса” Стоичков достига до финал за Купата на носители на купи и печели турнира за Купата на европейските шампиони през 1992 година. Българинът също така става 5 пъти шампион на Испания, 1 път е носител на Купата на краля, 4 пъти спечелва суперкупата на Испания.

Христо Стоичков е съпричастен и към най-големият успех за българския футбол досега – четвъртото място на Световното първенство по футбол през 1994 година. Този успех впоследствие му осигурява и най-голямото признание в личен план. През същата година Стоичков печели и „Златната топка”, с която се удостоява победителят в ежегодната анкета на най-авторитетното футболно издание в света „Франс футбол”.

Витрината от успехи на големия български футболист се допълва и по време на неговите гастроли по света. Освен в „Барселона”, Стоичков играе още с екипите на италианския „Парма”, „Ал-Насър” (Саудитска Арабия), с който печели азиатската КНК, и „Кашива” в Япония, където печели Купата на страната.  Христо завършва кариерата си зад океана, където играе от 2000 до 2003 година, а през 2000 година печели купата на САЩ в състава на „Чикаго Файър”. В анкетата за футболист на столетието на България заема второ място след Георги Аспарухов.

По случай своя юбилей Стоичков подготвя голямо шоу на 20 май 2016. На този ден през 1992-а Камата вдигна на „Уембли“ пред очите на английската кралица Купата на европейските шампиони. Сред звездите, поканени за участие в бенефиса, блестят имената на божествения Диего Армандо Марадона, Георге Хаджи, Ромарио, Михаел Лаудруп, Роберто Баджо и други.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25