Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Асенов – Тайсъна от село Кукорево

БНР Новини
Даниел Асенов с президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински.
Снимка: bgboxing.org

Викат му Тайсъна от ямболското село Кукорево, а името му е Даниел Асенов. Роден е на 17 май 1997 г. Прякора му дава треньорът Младен Сталев, който в стила му на игра усеща влиянието на идола на младежа – боксовата легенда от Бруклин Майк Тайсън, и му предрича голямо спортно бъдеще. 

Започва да тренира бокс при Димитър Мутафов, създателя на боксов клуб „Априлец“, който и до сега му е личен треньор. През 2013 г. Даниел печели европейската титла при юношите в категория до 49 кг в Анапа (Русия), а година по-късно я губи от британеца Мохамед Али и остава на второ място. През 2015 г. обаче на Европейското първенство по бокс в Самоков следва реванш и Тайсъна печели още една европейска титла, но вече при мъжете, в кат. до 52 кг., в схватка срещу същия онзи британец със стряскащото име Мохамед Али.


Даниел е избран за № 1 при младите спортисти на България за 2015 г. в анкета на Viasport.bg, зае място и в Златната десетка при големите състезатели. Също така наред със световната ни и европейска шампионка в кану-каяк Станилия Стаменова се подреди в Топ 10 в 43-то допитване на Българската телеграфна агенция „Спортист на Балканите” за 2015 г. сред националните информационни агенции на страните от региона. Разказва, че голяма роля в изграждането му на ринга има и по-големият му брат – Катин Асенов, който също е боксьор – в боксов клуб „Априлец“, и се съревновава в категория до 56 кг.

Зад успехите на младия лъв на ринга стоят много труд, лишения и пот в залата. Ето как минава денят на Даниел в този момент на подготовка за предстоящия международен турнир „Странджа“, който ще се проведе от 22 до 28 февруари:

Започвам тренировка сутрин рано – в 8,30 ч. Ако много ми се спи, не закусвам. Иначе закусвам набързо две яйца и отивам да си направя тренировката. След това нямам много време за почивка и не обядвам, за да се възстановя по-бързо. В 14 часа започвам следващата тренировка, след която си почивам. Сауни не правя, защото в периоди, когато свалям килограми, както сега за турнира „Странджа”, те ме изтощават. Вечерям пилешки пържоли. После си лягам много рано, казва Даниел.


Ето какво разказва спортистът за това, какво най-много не харесва у себе си:

Аз като цяло много се подценявам и винаги си мисля, че много малко тренирам. А същевременно много се раздавам. Мисля си, че не се подготвям достатъчно, но в същото време винаги, ако не в максимална, то съм в доста добра форма.

След тежък лагер на националите в Белмекен, сега Даниел е на лагер в София. Отскоро националният ни отбор е с нов старши треньор – кубинеца Жоел Еухенио Солер Арате. Тайсъна споделя, че му е трудно все още да свикне със стила на новия треньор, но се старае да даде максималното от себе си. Стреми се да усвоява нови елементи, но не иска да забравя и стария стил, с който той става европейски шампион.

А ето какво разказва специално за „Радио България“ за качествата на талантливия младеж Жоел Еухенио Солер Арате:

Най-големите преимущества на Даниел на ринга са неговата бърза реакция и уменията му в защита, атака и контраатака. В момента работим върху подобряването на работата му с крака и тактиката, финтове и други неща, за да се подготви максимално добре за квалификацията за олимпиадата. Даниел е сред момчетата с най-голям потенциал за медал от Олимпийските игри в Рио де Жанейро тази година
.

Кога Даниел предвижда да се включи в професионалния бокс:

За професионалния бокс мисля, че ми е още много рано. В момента се подготвям за квалификацията в Турция. Първо ще направя всичко възможно, за да участвам в предстоящата олимпиада, и нека видим как ще се представя там. И тогава ще преценим с моите треньори дали да стана професионалист или засега да остана в аматьорския спорт още един олимпийски цикъл.

Пожелаваме на Даниел успех на турнира „Странджа“ и в квалификацията за Рио!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Най-добрият български тенисист ще играе 1/8 финал на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Маями (САЩ) с награден фонд от 8,9 млн. долара. Първата ракета на България постигна категорична победа над 56-ия в световната ранглиста Яник Ханфман..

публикувано на 26.03.24 в 10:05

Отлагат дълго готвения сблъсък между Кубрат Пулев и Махмуд Чар

Двубоят за "регулярната" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) между Кубрат Пулев и германеца Махмуд Чар се отлага, съобщиха от щаба на Чар. Причината е, че 39-годишният германец има контузия, заради която е..

публикувано на 22.03.24 в 10:24
Георги Иванов

Георги Иванов застана начело на българския футбол

Една от легендите на ПФК "Левски" - Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Известният с прякора си Гонзо бивш футболист беше избран на Извънредния изборен конгрес на централата, като събра в своя подкрепа  235 гласа от..

публикувано на 16.03.24 в 09:37