Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изгуби една футболна легенда

Снимка: БГНЕС

Българската футболна легенда от близкото минало Трифон Иванов напусна внезапно този свят на 13 февруари. Иванов си отиде едва на 50-годишна възраст, покосен от масивен инфаркт. Смъртта му шокира не само България, но и световната футболна общественост. Отзвук за неговата кончина имаше по цял свят, а най-голямо внимание отделиха медиите в Австрия и Испания, които определят Трифон като легенда на местните клубове „Рапид” и „Бетис”.

Кой всъщност беше Трифон Иванов? Според повечето футболни експерти и негови колеги на зеления килим Трифон Иванов, известен още като Тунъо, се нарежда сред най-великите български и европейски защитници за всички времена. Роден е на 27 юли 1965 в село Горна Липница, област Велико Търново. Трифон прави първите стъпки в големия футбол в „Етър” на 18-годишна възраст. След няколко успешни сезона в местния гранд Трифон облича екипа на най-титулувания отбор в страната ЦСКА (София) и бързо се превръща в любимец на червената публика. В ЦСКА Трифон става част от може би най-силния отбор на червените, в чиито редици личат още имената на Христо Стоичков, Емил Костадинов и Любослав Пенев и достига полуфинал за Купата на Националните Купи през 1989 г. След падането на комунистическия режим той е един от българските футболисти, чиято кариера продължава в западноевропейски тимове. Присъединява се към испанския „Реал Бетис” (Севиля), където бързо се превръща в основна фигура и в последствие получава капитанската лента.

Голямата спортна кариера на Трифон включва още тимовете на австрийските „Рапид” (Виена), „Аустрия” Виена, „Фаворитнер Атлетик” и швейцарския „Ксамакс”. Иванов е трикратен шампион на България с ЦСКА и веднъж вдига шампионската купа с „Етър”. През 1996 става шампион на Австрия с ФК „Рапид” и участва във финала за КНК срещу френския ПСЖ. В края на същата година е избран за футболист № 1 на България. Освен това е носител на купата и съперкупата на България с ЦСКА. Футболната кариера на Трифон би била дори още по успешна, но през 1993 година тогавашният президент на испанския „Бетис” не разрешава негов трансфер в гранда „Барселона”. Холандската легенда и тогава тренъор на „Барса” Йохан Кройф пожелава Иванов с намерение да превърне Тунъо в стълб в отбраната на отбора след честите контузии на друг знаменит защитник Роналд Куман, но за съжаление до трансфер не се стига.

Железният защитник, както много футболни хора наричат Трифон, е неизменна част от златното българско футболно поколение на деветдесетте години на миналия век. Има 77 мача и 6 гола за националния отбор на страната. По време на незабравимото американско футболно лято през 1994 година, когато България достига своя връх в цялата си футболна история и завоюва бронзовите медали от световния форум, Трифон е неизменен титуляр и непреодолимо препятствие за велики нападатели като Габриел Батистута (Аржентина), Юрген Клинсман и Руди Фьолер (Германия). Самоотвержените му прояви в четвъртфинала срещу Германия неутрализират напълно звездното нападение на бундестима и са в основата на класирането на страната сред най-добрите четири отбора на планетата. Не само страховитият вид на Трифон, но и неговата сърцата игра са в основата на множеството му футболни успехи. Най-знаменитият му гол с екипа на националния отбор е в мача срещу Уелс в Кардиф по време на европейската квалификация през 1994 година, когато Трифон носи победата за България със страховито воле от 30 метра. Най-важният гол на Трифон, обаче идва няколко години по-късно на 10 септември 1997 в световната квалификация срещу Русия на стадион „Васил Левски”, когато Трифон класира страната за световните финали във Франция през 1998-а, което в същност е и последното участие на България на световно първенство до ден днешен. Приятелите на Трифон от златното българско поколение го определят извън терена като сърдечен, лъчезарен и с голямо чувство за хумор. След приключване на активната си състезателна кариера Трифон Иванов попада по-рядко във фокуса на общественото внимание за разлика от повечето му колеги, които стават част от новото ръководство на българския футбол. В последните няколко години Трифон беше председател на зоналния съвет на БФС във Велико Търново и работеше всеотдайно за развитието на футбола в този регион.

Поклонението пред големия Трифон Иванов ще се състои на 17 февруари в Двореца на културата и спорта във Велико Търново.

Почивай в мир, Трифоне!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28