За Алино казват, че е благословено от Бога не само с песни и богати традиции, но и с красива природа. Момчил Чалъков ни запознава с дейността на читалището и групата за изворен фолклор, но преди това ни въвежда сред природните и исторически забележителности на селото и околността:
Независимо, че принадлежат към фолклора на Шоплука - Средна Западна България, двугласните песни от Алино имат свои характерни особености. Маниерът на изпълнение е различен, както и мелодиката. Колоритното „тресене”, което е любим похват в цялата област, тук наистина има свое собствено лице. Момчил споделя още, че песните са трудни за изпълнение и той не успява да привлече много млади хора, които да продължат старинната традиция. Затова пък обичайните празници са живи и събират всички родове от Алино няколко пъти годишно. Кои сред тях са най-почитани – отново разказва Момчил:
Коледа ние наричаме Божич и при нас това е голям празник. Тачим много Великден, Гергьовден, Тодоровден... На Спасовден провеждаме събор край манастира в планината, където хората първо влизат в църквата, палят свещи, а после има музика, веселба. Отбелязваме Голяма (15 август) и Малка Богородица (8 септември). А между тях е големият събор на селото – последната събота на август. Разбира се във всички празници участва нашата певческа група.
Изворен фолклор от 2 студио на БНР
Сутринта на Коледа вече навсякъде се е разнесла най-радостната вест на Земята – че се е родил Божият син, затова денят е особен и трябва да се отпразнува със специално внимание и много празнични обреди. След тихата и свята нощ, когато българите се..
Бъдни вечер, наричана някога и Бъдник, Малка Коледа или Неядка, била възприемана като част от тъмен, страшен период, зареден с мощен потенциал за влияние върху цялата следваща година. Затова нощта срещу Коледа е свързвана с предсказания, молитви и..
В наши дни, както и в миналото, от ранната утрин на Бъдни вечер цари суетня в домакинствата покрай подготовката за най-важната вечеря в годината. Вечерята в очакване на Рождество е постна, но също така трябва да е богата и изобилна,а ястията – да са..