Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на недоверие показа една безпомощна опозиция в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Набързо в последния работен ден от седмицата парламентът в София гласува искането за вот на недоверие към правителството, внесено с подписите на Коалиция Лява България, ДПС и двама независими депутати. Към 69-те инициатори на вота при гласуването се добавиха само 11 гласа на подкрепа – 9 на депутати от партия „Атака” и 2 независими. Патриотичният фронт и АБВ, които формално не са управляващи и би трябвало да смятаме за опозиция, гласуваха против искането. Българският демократичен център, който също би следвало да смятаме за опозиция, се въздържа. Разделени по отношение на вота се оказаха, при това точно наполовина, и независимите депутати, трима от които гласуваха „за” и трима „против”. И най-простата парламентарни аритметика показва, че в момента опозицията в България е слаба. Формално тя може да мобилизира обикновено мнозинство, но реално е далеч от заветните му 121 гласа. Управляващите сили ГЕРБ и „Реформаторски блок” формално нямат собствено обикновено мнозинство, защото гласове им са под 121, но с помощ отвъд собствените редици успяха и сега. Но вотът показа, че опозицията е слаба не само заради разделението си. Вносителите не постигнаха и целта поне да предизвикат съдържателен дебат по въпросите на здравната политика, а евентуално и някакви промени в нея. Здравният министър Москов заяви, че няма да отстъпи от лекарствената политика и няма да направи компромис по отношение на промяната на инфраструктурата на здравната мрежа, начина на финансиране и т.н. Дебатът няма да се запомни с особено ценни идеи, а с остри реплики и даже обиди. Например здравният министър посъветва социалистите да пият по-малко, както съветвал Владимир Ленин, а в отговор бе определен като психически неуравновесен и запитан дали „днес си е пил лекарствата”. Подобни реплики може и да са забавни на част от електората, но зад тях стои едно незавидно състояние на политическия елит в страната. Състояние, за което е виновен и самият електорат, защото той, не друг, избира елита.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00