Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отсам границата не вярват „зимното недоволство“ на гръцките фермери да е приключило

БНР Новини
Снимка: БТА

В неделя контраблокадата на границата с Гърция, наложена от българските превозвачи в отговор на протестните действия на фермери в Гърция, бе снета след призив на българския министър на транспорта Ивайло Московски. Превозвачите твърдят, че са отпушили граничните пунктове заради бедстващите си колеги от другата страна на границата, но и по тактически причини. Блокадата бе снета в очакване на преговори между гръцките фермери и премиера Алексис Ципрас за разрешаване на кризата.

Подобна ситуации България преживя и през 2010 и 2011, пак през януари и февруари. Фермерите в Гърция обичат да протестират в месеци, когато нямат интензивни селскостопански дейности, а силният туристически сезон в страната им не е настъпил. Но пък зимният туристически сезон в България е в разгара си.

Протестите им тази година изглежда обаче нанесоха по-сериозни щети, при това не само икономически, а и политически. Изнервен от безрезултатни телефонни разговори с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, премиерът Бойко Борисов заяви разочарован, че правителството му възприема твърда линия спрямо проблема и смята, че в съседна Гърция има целенасочено отношение към България, защото пунктове с други държави не се затварят като тези с България. А премиерът има достатъчно основание да е разочарован. След като в името на свободно движение на хора и товари той отклони настойчиво предложение на Вишеградската четворка България да издигне заграждение по границата си с Гърция срещу миграционния натиск, принципът за свободно движение бе отменен от фермерски протести. При това в разрез с международните норми и пред безучастния поглед на властите в южната съседка. Изгубил нерви, министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, в неприемлив за политическо лице тон, че гръцката държава е абдикирала от проблема, щом като не може да прибере 50 пияни фермери, които се забавляват да гледат как хиляди камиони, спрени от блокадата им, бедстват.

Парламентът прие единодушно декларация с призив Европейската комисия да вземе незабавно отношение по случая, включително и да предприеме наказателна процедура срещу гръцкото правителство. Депутатите изказаха очакване, че гръцката страна няма да допусне кризата да доведе до влошаване на двустранните отношения. На практика обаче отрицателни последици за отношенията вече имаше, а не можеше и да се очаква друго след месец блокада на сухопътната граница между две държави, които са партньори в ЕС и съюзници в НАТО.

След снемането на блокадата от българска страна, министър Московски се извини за острия си тон като го отдаде на „изпускане на нервите“, но добави, че продължава да стои зад всяка своя дума и смята всичко, което е казал, за коректно и справедливо. Между другото, в състояние на афект министърът бе казал, че оттатък границата правителство няма…

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е един от вносителите на парламентарната декларация, коментира, че става въпрос за вътрешнополитически проблеми в Гърция, и с блокадата на границата някои съсловия и политически формации в Гърция си позволяват да решават вътрешнополитическите си проблеми, ощетявайки стотици хиляди българи.

Превозвачите и туроператорите от двете страни на границата още изчисляват загубите си, но вече има прогнозни данни. Щетите от близо месец блокиран транзит на товари са възлезли на десетки милиони евро, разпределени между 7-8 хил. камиона, почти половината от които не са български, а австрийски, унгарски, чешки, полски. Почти цял месец над 200 малки предприятия, предимно в Югозападна България, не са работили заради липса на суровини. В разгара на зимния туристически сезон, хиляди чужденци са възпрепятствани да стигнат до планинските курорти на България. Настъпила е и масова отмяна на туристически резервации на българи за гръцки курорти. Според туроператори, над 60% от резервациите за почивка в южната съседка в периода 3-6 март са отказани. Отменени са също резервации за Великден - 1 и 2 май, както и за 21 - 24 май. Част от българите просто са решили да бойкотират гръцкия туризъм, ако се съди по изявяващи се във Фейсбук групи, които твърдят, че независимо дали ще има блокада или не по границата, няма да ходят в Гърция „за да не печели нейния туризъм за тяхна сметка“.

След снемането на блокадата от българска страна, към понеделник сутринта опашките от тирове бяха намалели до около 15 км. Сред бедствалите в продължение на дни шофьори обаче се носеха слухове, че в преговорите на фермерите в Гърция с тяхното правителство няма да има напредък и границата пак ще бъде блокирана.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04