Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересът към българските биопродукти расте

БНР Новини
Снимка: БТА
Наскоро приключи най-голямото международно изложение за органично произведени храни Биофах в Нюрнберг, Германия, където България беше представена за първи път. Албена Симеонова, председател на Българска Асоциация Биопродукти, разказа за участието на страната ни:

СнимкаНашата асоциация, която обединява усилията на биофермерите, независимо дали са растениевъди, животновъди, пчелари, преработватели, търговци, или консултанти, свързани с биологичното производство, имаше собствен щанд. На него бяха представени 41 компании, наши членове, които произвеждат българска биологична продукция. Онова, което предложихме бяха пресни, преработени и сушени плодове и зеленчуци, билки, биологични мед, вино и ядки и преработени зърнени продукти, като различни видове брашно, тахан и т.н.

Най-големите вносители на български биологични продукти са Германия, Австрия, Дания и Швеция. Сред най-добре продаваните продукти на запад в момента са замразените горски плодове – т. нар. категория „berries”. Очаква се световното търсене на органична храна да нараства с около 10 процента годишно, като до 2020 г. пазарът да надхвърли 60 милиарда долара. Тази тенденция не подминава и нашата страна:

СнимкаКогато преди шест години беше основана Българска Асоциация Биопродукти бяхме 25 фермери. Сега в България биофермерите са повече от 4000, което означава, че търсенето на биологични продукти е нараснало и качеството се е вдигнало. Броят им расте най-вече заради това, че имаме отделна мярка. Преди бяхме в мярка „Агроекология”, сега има отделна мярка „Биологично производство”. Вече се подпомагат и биологичните животновъди. Успяхме да издействаме и допълнителни точки при оценки на проектите, касаещи мерки 4.1 и 4.2, тоест мерките за инвестиция и за преработване на земеделска продукция. По този начин се привличат все повече фермери. Успяхме да получим подкрепа от страна на Европейския съюз благодарение на проект, който е по „Промоционална програма”. Европа обръща много сериозно внимание на начина по който се предлагат и промотират земеделските продукти. България не разполага с толкова сериозни фондове. Получавали сме подкрепа от страна на Министерството на земеделието и храните по програма „Държавна помощ”. Най-успешната стратегия за нас е обединението. Колкото повече фермери участват в проявите на Българска Асоциация Биопродукти – когато сме обединени, толкова по-сериозна става нашата страна като производител и много по-добре се позиционира спрямо международната конкуренция за реализиране на биологични продукти.

Снимка

Площите за биологично произвеждани култури у нас нарастват с близо девет на сто всяка година. Особеностите на почвата у нас ни поставя на четвърто място в света и на първо място в Европа по износ на билки. Очаква се ръст с 30 на сто в търсенето на биопшеница през тази година, където българските зърнопроизводители също имат дял. Албена Симеонова призовава хората да избират българския биологичен продукт, защото е вкусен, здравословен, опазва околната среда и не на последно място – създава заетост.

Снимки: БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27