Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колкото повече човещина отглеждаме у себе си, толкова повече божественост пристига като отражение – Теодосий Спасов на 55 години

Снимка: личен архив

Музиката на Теодосий Спасов е толкова разнолика, а творческите му обкръжения – толкова многостранни, че едва ли някъде ще намерите пълното им описание. Често му се налага в кратки срокове да „превключва“ от един проект към друг – напълно противоположен по заряд и звучене. Ако го запитате как успява да пренастройва артистичното си съзнание, ще научите, че единственото усилие, което му коства всичко това е „да живее в сегашно време“. За него дори петдесет и петият му рожден ден не е повод за планове, но със сигурност ще го отбележи сред близки приятели.

Като по-млад правех равносметки и намирах логика в своето развитие – разказва известният музикант. – Установих, че на всеки пет години настъпва някаква промяна. След време, може би около 25-ата си година, престанах с равносметките, но знам, че промените продължават да се случват. Не гледам назад, оставил съм „вълните“ от миналото да идват и да си отиват. Провокира ги сякаш интуицията, а и неща от настоящето. Развих в себе си таланта да изтривам вече отминали неща, да съм повече в сегашното пространство, но с лека мечта за утре. Като че ли западният модел на планиране (да припомня, че той беше и източен някога) за петилетка напред, ме изморява. Виждам, че в музикалния свят не е фатално, ако не си напълнил календара си за предстоящите няколко години. Нещата се случват съвсем естествено и ангажиментите сами се подреждат, освен това пътищата за реализация са много различни. Те не се движат само в посоката, която си представят мечтателите за кариера. Животът ни поднася толкова различни възможности.

Теодосий Спасов получи рано и признание, и изключителна популярност. Още преди да навърши 30 години той беше натрупал значителен сценичен опит. Случвало се е днес да свири на сватба или народен празник, утре – в зала „България“ или на международен джаз фестивал. С какво свързва ранните си години? Отговорът му:

Беше безгрижно време, родителите ми бяха живи, а те много ме подкрепяха. Програмата ми беше заета със звукозаписи, сватби, концертна дейност. Свързвам го и с посещенията на едно от любимите ми места в Пловдив – Музикалната академия, която се намира над Античния театър. Разбира се, че съм се променил оттогава. Човек трябва да се променя, да се развива, да се отскубва от консервативното в характера си себе си. Бях възпитан в патриархален и консервативен фолклорен дух. В Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел, както и в академията много задълбочено изучавах традициите, макар че вече бях потеглил в авантюристични посоки. Животът според мен е за това – до края да сме заети пълноценно с нашето усъвършенстване, с развитието ни. И да стигнем колкото може по-високо на път към благородните места на нашите души. Би трябвало да посветим живота си на това – на съвършенството, любовта, труда, човещината. Колкото повече човещина отглеждаме в себе си, толкова повече божественост пристига като отражение.

Нека припомним, че Теодосий е свирил с музиканти като Трилок Гурту, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Били Кобъм, Казуми Ватанабе и много други. Три години беше част от световно известното ирландско шоу Riverdance. Сред българските музиканти негови партньори през годините са Йълдъз Ибрахимова, Иво Папазов-Ибряма, Петър Ралчев, „Акустична версия“, Милчо Левиев, Симен Щерев….След броени дни, заедно с гъдуларя Пейо Пеев и петима унгарски музиканти, Теодосий Спасов ще направи концертно турне из страната. Ето и още подробности:

Предстои проектът, наречен „Дунавско братство“ – инициатива на Унгарския културен център в София и Министерството на културата, във връзка с националните празници на България и Унгария през март. Благодарение на моите музикални побратимявания по света събрахме група, в която са унгарските изпълнители Никола Паров (мултиинструменталист), съпругата му Агнеш Херцко (певица), Михай Борбей (изключителен джаз саксофонист и също много интересен мултиинструментарлист). Михай е с неговото трио, в което свирят Миклош Лукач – цимбалт и Андраш Деш перкусии. Ще изпълним наши авторски композиции, една от тях е посветена унгарския композитор Бела Барток, по повод 135-ата годишнина от рождението му.

Концертната обиколка започва на 9 март в Габрово и продължава в още седем български града – Варна, Пловдив, Велико Търново и др. След време същият проект ще бъде представен и в Унгария.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15