Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските символи на пролетта, подредени в изложба

БНР Новини

Посрещането на пролетта носи радост и нова надежда на хората по целия свят, но в България то е придружено и от древен обичай. На първи март всички българи подаряват на близките си и закичват дрехите си с мартеница. Класическата мартеница представлява усукани бели и червени нишки, но може да представлява и два пискюла – бял и червен. Обикновено те са украсени с пендари, сини мъниста или цветни нишки. В миналото мартеницата се е приемала за амулет, защитаващ от зли духове. Сега тя символизира идването на пролетта, но дори и днес българите вярват, че ще бъдат здрави цяла година, ако носят мартеница през март. Този обичай се среща още и в Албания, Северна Гърция, Южна Румъния, Молдова, Македония и Източна Сърбия.

Първа награда в категорията за най-оригинална мартеница: Нина Георгиева, Росица Георгиева, Мартин Георгиев
Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” в Габрово организира Национален конкурс за изработване на мартеница в три категории: за тематична колекция, за най-автентична и за най-оригинална мартеница. Благовеста Божинова, музеен педагог в центъра, казва, че интересът към конкурса нараства и тази година участниците са близо 90 със 120 мартеници. И още:
Включиха се участници от всички краища на България – Тутракан, Варна, София, Дебелец, Дряново, Търновско… Мартениците ще бъдат представени в нашата Изложбена зала и ще могат да се видят от посетителите ни през месец март. Имаме много участници, които се опитват да спазват традициите в изработката на мартениците. Но забелязваме и все повече иновативни моменти и оригинални идеи. Тази година за първи път аз и моите колеги видяхме една много хубава торта-мартеница от бели и червени салфетки. Нашите участници използват много интересни форми и проявяват креативност, но наред с това в своите композиции не забравят традиционните елементи като хурка и кратунки. Може би категорията за тематична колекция ги провокира да импровизират.

Снимка

В конкурса са се включили участници от всички възрасти. Еднакво голям е интересът както от по-малките, така и от възрастните. Ето какво разказа Благовеста за едни от най-интересните участници:

Деца от детска градина в Бургас са направили „Баба Марта на гости в Габровско”. Това всъщност е една от най-големите ни колекции. Децата са ни изпратили цяла поляна с щъркели, мартеници, кукли. Възрастна жена от село Нова Черна, община Тутракан, е оплела 41 уникални образци – от дрешки за кукли до интересни пролетни елементи. Тя е представител на Народно читалище „Васил Йорданов – 1942 г.”. С това читалище и селище работим много добре през последните години. По този начин, чрез конкурси, се поддържа интересът на хората и се радваме, че инициативата ни има голям успех.

Втора награда в категорията за най-оригинална мартеница: НЧ „Съгласие”, град Дебелец, община Велико Търново

След появата на първите прелетни птици – щъркели и лястовици, мартениците се свалят и се връзват на раззеленило се дърво. Така се бележи важният преход от зимата към пролетта, от студа към новия стопански сезон. Носенето на мартеница, тази широкоразпространена и устойчива практика в българската фолклорна култура, се свързва с вярата в магическите сили на червения цвят и че червеният конец има способността да прогонва злите духове и болестите.

Снимките са предоставени от Благовеста Божинова, Етнографски музей на открито „Етър” – Габрово.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27