Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василена Серафимова с нов албум и палки с нейното име

Василена Серафимова
Снимка: vassilenaserafimova.com

Родена в Плевен, получила образованието си в България и Франция, през последните десетина години Василена Серафимова живее в Париж. Още докато е в родината, печели награди от национални и международни конкурси: през 2003 г. – голямата награда от Международния конкурс „Музиката и земята”, през 2006 е сред финалистите на Международния конкурс за маримба в Линц – Австрия, и е удостоена с две специални награди. По-късно през същата година получава втора награда от Международния конкурс за маримба в Париж, както и приза на СПЕДИДАМ (асоциация за защита на правата на артистите и интерпретаторите)за най-добър чуждестранен студент във Франция. През 2007 г. става носител на втора награда на Международния конкурс ARD в Мюнхен, година по-късно – на първа награда от Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт.

В началото на 2016 г. Василена беше номинирана за наградата „Музикант на годината“ на БНР (гласуването продължава до 29 февруари). А през април „Дойче грамофон“ ще издаде компактдиск, който талантливата изпълнителка е записала заедно с пианиста Тὸма Енко. От разказа й научаваме подробности за музиката, включена в албума, за българските пиеси в репертоара й, а също – за палките, които носят нейното име и които през последните месеци са истински хит във Франция.

Дуото се създаде по идея на неговата първа преподавателка по пиано Жизел Маньо, която е артистичен директор и създател на много важна асоциация във Франция Les concerts de poche. Тя беше решила, че трябва да свирим заедно и ни организира концерт през 2009 г. Това беше една от най-прекрасните музикални срещи и за двама ни. И до днес това е един от водещите ни проекти. В албума сме включили Соната за две пиана Ре мажор от Моцарт, преработка за пиано и маримба. Представяме Адажио и Фуга от Първата соната сол минор на Й.С. Бах, като аз свиря оригинала, а Тома импровизира. Има и наши авторски композиции, както и импровизации върху българската народна песен „Дилмано, Дилберо“. Пиесата „Знаци на живот“, написана специално за нас от американския композитор Патрик Цимерли, също е в диска. В скоби искам да кажа, че направихме премиерата на това произведение в България, на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти, който организирам през две години в родния си град, заедно с НУИ „Панайот Пипков“ и община Плевен. Колкото до албума, мисля, че най-точното определение е “разнообразен и еклектичен“. Официалното представяне на новото издание ще бъде на 3 май в Париж.

Тома Енко и Василена Серафимова
Преди няколко дена работих с Ерик Самют – първият маримбист, който създава клас по маримба във Франция – продължава Василена. – От тази година аз съм преподавател на втория клас по маримба в Консерватория „Морис Равел“ и това е много голяма отговорност за мен. Реших да поканя Ерик и неговия клас за съвместен концерт с мен и моя клас. С него ще изпълним моя транскрипция на българската народна песен „Ерген деда“ и ще направим импровизации върху нея. В соловия репертоар ми репертоар е пиеса от Ценко Минкин, както и обработка на „Полегнала е Тудора“ от проф. Добри Палиев. С квартет, който изпълнява джаз и класика свирим „Калиманку Денку“ и т.н. Получила съм класическо образование, но българският фолклор е на преден план в моя репертоар.Завърших НУИ Панайот Пипков, после във Франция учих в Националната консерватория във Версай и Висшето училище за музика, но фолклорът винаги е бил част от моето ежедневие. Обожавам традиционната ни музика и чрез нея мисля, че представям страната ни по най-добрия начин.

Августина и Симеон Серафимови – родителите на Василена, са музиканти, те са и първите й учители.

В началото те бяха най-важните личности в живота ми – казва тя. – Бях в класа на баща по ударни инструменти в музикалното училище – 12 години. А майка ми преподава анализ, полифония.Дори фестивалът в Плевен е основан по идея на родителите ми, сега подготвяме четвъртото му издание. Във Франция срещнах още много хора, които повлияха изграждането ми като музикант и личност. Силвио Гуалда, в чийто клас бях във Версай, както и много други, няма как да спомена всички. А Моника и Дитер – производителите на палки за ударни инструменти, срещнах преди десетина години. Разбрах, че Моника е силно впечатлена от мое изпълнение и си казала, че иска да направи нещо за мен някой ден. Идеята за нова серия с палки с моето име дойде преди няколко години. Пробвахме различни прототипи докато получим резултата, който очаквахме. От края на миналата година тези палки се продават почти навсякъде във Франция и имат голям успех. А аз съм щастлива, защото много ученици и студенти свирят вече с тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25