Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще възкреси ли „Посейдон“ загробения газопровод „Южен поток“?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тези дни стана известно, че Русия на практика възнамерява, въпреки всичко, да съживи нереализирания газопровод „Южен поток“, който трябваше да стигне от руските брегове по дъното на Черно море до брега на България и от там да се отправи към Централна и Западна Европа. Самият руски президент Владимир Путин обяви на 1 декември 2014, че проектът е мъртъв и обвини за това България и Брюксел.

Руският държавен монополист и световен газов гигант „Газпром“ изглежда обаче не е се отказал напълно от южния газов коридор, който изглеждаше напълно мъртъв след провала и на „Турски поток“, който в условията на остра конфронтация между Русия и Турция няма почти никакви шансове да бъде в обозримото бъдеще осъществен. Но Русия силно се нуждае от газопровод в южната част на Европа, след като плановете й за разширяване на газовите доставки за северната част на континента срещат яростната съпротива на редица европейски държави.

На целия този геополитически объркан фон „Газпром“ подписа тези дни с италианската компания Edison и гръцката DEPA меморандум за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия. Руските икономически наблюдатели единодушно заключиха, че с това на практика се възстановява Южен поток, защото за да стигне руският газ до Гърция по дъното на Черно море, той трябва да излезе на повърхността на българския бряг, откъдето чрез планирания български газов хъб – „Балкан“ да се отправи по „Посейдон“ от Гърция за Италия. Че новият руски проект е важен и има реални шансове да бъде осъществен „при спазване на изискванията на Европейския съюз”, както изрично подчертават в Москва, говори фактът, че шефът на „Газпром“ Алексей Милер го представи на самия Владимир Путин и получи зелена светлина.

Българските власти засега не коментират, но е известно, че те много държат на плановете си да превърнат страната в своеобразен газов център в Южна и Централна Европа, като дори дадоха вече и официално име на планирания на брега на Черно море газов хъб „Балкан“. Досега не се знаеше много добре какво точно ще разпределя този хъб, но сега вече идеята придобива по-конкретни контури. Мълчанието на българските власти на този ранен етап е напълно обяснимо на фона на горчивия опит с проваления по чисто политически и геостратегически причини газопровод „Южен поток“. Те очевидно са си направили правилния извод, че докато рибата е в морето, не е хубаво да се слага тиганът на печката. Няма съмнение обаче, че ако „Посейдон“ в съчетание с Южен поток 2 видят бял свят, това ще бъде в интерес на страната както от гледна точка на усилията за намаляване на нейната газова зависимост, така и в регионален аспект. От повече приходи от транзит на газ и от повече влияние в Европа никой не се отказва лесно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54

Предупреждение за опасни горещини е подадено за цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 17° и 25°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 10.07.24 в 19:10
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28