Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анна Бъкстон: Много често човек се чувства повече българин, когато е далеч от България

Исторически карти на България на изложба в Лондон по случай националния празник Трети март

БНР Новини
Снимка: личен архив

На 3-ти март в Българския културен център в Лондон като част от събитията за отбелязване на националния празник на България ще бъде открита изложбата „Свобода и национално самосъзнание и Картите на България”. Тя ще бъде представена от нашата сънародничка Анна Бъкстон, изследовател на българската история, преводач и писател, съпруга на добре познатия преводач на българска художествена литература Кристофър Бъкстон.

Изложбата се организира от от Българския културен институт в Лондон и Британско-българското общество за приятелство между двете страни, организация с над 60-годишна история, учредена през 1952 г. по предложение на известния историк-византолог проф. Робърт Браунинг, в която през годините членуват много видни български и британски учени. От 1980 г., когато се преместват в Англия, семейство Бъкстон стават членове на Британско-българското общество, чиято основна дейност се състои в организиране на културни събития, промотиращи страната ни, и благотворителна дейност в подкрепа на български проекти. Това не е първата подобна изложба в Лондон, инициирана от дружеството, обяснява Анна Бъкстон в интервю за Радио България:


Първата изложба се състоя по повод 3-ти март 2012 г. Тогава Британско-българското общество успя да се сдобие за временно ползване с графики от списанието от 19-ти век „Илюстрирани лондонски новини” (The Illustrated London news). Те бяха на тема Кримската война, но илюстрираха също и военните събития през Освободителната война от 1877-1878 г. – сцени от обсадата на Плевен чак до Берлинския конгрес. Някои от по-късните графики бяха по сцени на Сръбско-българската война през 1885 г. Тази изложба беше много успешна и посетена от много хора. Настоящата експозиция е на тема „Границите на България през вековете“. Тя включва карти от всички периоди от историята на България, демонстриращи движението на границите й по време на управлението на различните български царе. Тази изложба иска да напомни на българите във Великобритания и още повече на местното население за миналото величие на страната ни и нейната стара култура и история.

Анна Бъкстон е автор на документално-историческа книга, базирана в българското средновековие, за живота на дъщерята на цар Иван-Александър – Кера Тамара Шишман, и нейния брак със султан Мурад I, в която се разглежда възходът на Османската империя и падането на Балканите под османско владичество.

Моят интерес към историята произлиза от семейството ми, споделя Ана. – Аз съм пра-пра-внучка на Вълчан войвода и съм отраснала сред истории за него, легенди, народни песни. Все още се търси богатството му по разни хълмове и планини. През дългите години, когато работех в английската образователна система, имах нужда от отдушник. Събирах исторически материали с желанието да напиша книга за българската история, която да поразбули комунистическия вариант на история, на която ни учеха в училище. Така се роди книгата ми „Тамара Шишман и Мурад I“.

До края на март тази година от печат се очаква да излезе втората книга на Анна Бъкстон – „Европейките-султанки на Османската империя“. В нея са включени и съдбите на две българки. Въпреки множеството положителни мнения, които получава за своята работа, Анна вижда и многобройните предизвикателства:

Като цяло интерес към българската история на запад почти няма, тя почти е неизвестна и това се опитваме да поправим в работата си заедно с моя съпруг – казва Анна Бъкстон. – Кристофър Бъкстон от години работи за популяризирането чрез преводи на английски език на класическа и съвременна българска литература. В момента готви сбирка на класическа българска поезия в превод. Благодарни сме за сериозната подкрепа на Българския културен институт в Лондон, който прави всичко възможно, за да се коригира тази липса, като вече започваме да виждаме някои успехи.

Снимки: личен архив на Анна Бъкстон



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38