Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Jazz Before Jazz представя дуото Станчев-Мартен

Снимка: личен архив

Jazz Before Jazz е новият албум на Марио Станчев – пиано и Лионел Мартен – саксофони. В него са включени джаз пиеси, изградени върху теми на Луи Моро Готшалк. Първото официално представяне беше в Лион (града, в който живеят музикантите) на 3 март – ден преди компактдискът да се появи на музикалния пазар. Нека припомним, че Марио Станчев е наш сънародник, който от десетилетия живее във Франция, а Лионел Мартен е негов партньор в различни джаз формации. Двамата са гостували и у нас – на Джаз фестивала в Стара Загора.

Готшалк е композитор, творил през епохата на Романтизма. Роден в Ню Орлийнс през 1829 г., той напуска САЩ едва 13-годишен и се отправя към Европа, за да учи музика. Независимо, че получава отказ да бъде приет в Парижката консерватория, Луи все пак се обучава при известни педагози, посещавайки частни уроци. На 16-годишна възраст прави своя дебют във френската столица, а на границата между 40-те и 50-те години на XIX век вече е концертиращ пианист с изяви в Швейцария, Испания и  Франция. Оставил е преди всичко клавирни произведения – т.нар. салонна музика, която сам е изпълнявал. Със сигурност името му никак не е популярно сред по-широката публика, не са много и специалистите, запознати с живота и творчеството му. Ето какво разказа Марио Станчев за първата си истинска среща с Готшалк:

СнимкаМоят приятел Жан-Ноел Рение, директор на голяма концертна зала в Лион, е истинска музикална енциклопедия. Преди време ми каза, че някои мои пиеси му напомнят почерка на Готшалк. Бях чувал името на този автор, но знаех съвсем малко за него. Жан-Ноел ми даде ноти на негови произведения и книга със спомени на композитора. Запалих се – интересна музика и необичайна биография на една наистина интересна личност. Реших да предложа на Лионел да изпълним някои от пиесите. Готшалк е пътувал много из Карибите, Южна Америка. В музиката му се забелязват различни влияния. Например, използвал е елементи от испанската музика. Творил е много преди да се появи джазът като стил, но може да се каже, че е „предвидил“ много неща. Той е повлиял чрез произведенията си рагтайма (един от предшествениците на джаза). Ние се съсредоточихме върху карибските интонации и ритми. Както и върху неговото музикално наследството от Ню Орлийнс – родния му град, известен като „люлката на джаза“. Готшалк е бил екстраординерен, талантлив човек. Но и скандална личност. Бил е принуден да напусне Щатите заради някаква история с жена. Познавал се е с крале и императори, свирил е пред тях. В същото време е правил концерти на невероятни места. Стигнал е чак до Огнена земя, с кораб разбира се. Свалял е пианото от кораба и е изнасял концерти пред индианците. В мемоарите си е писал за техните нрави и обичаи като истински антрополог. Има много голям интерес към албума, дори преди да  излезе официално в няколко издания публикуваха положителни оценки. Две години работим върху тази програма и досега сме направили няколко предпремиерни концерта, в които представихме някои от пиесите. Не може да се каже, че това е музика на Готшалк. По-скоро нашият подход беше като при джаз стандартите. Какво представляват те – мелодии, написани от композитори (често нямащи нищо общо с джаза), които всеки джазмен интерпретира по свой начин. Взехме интересни мелодии, някои от музикалните форми на Готшалк, но ги направихме по наш начин, с нашето съвременно усещане и нашия „багаж” като композитори и изпълнители. В това множество от дискове и най-различни проекти не е лесно да привлечеш вниманието. Но мога да кажа, че веднага се забеляза подчертан интерес към нашия албум Jazz Before Jazz. Както казах, излязоха немалко отзиви, статии, имаме покани за концерти и т.н. Може би фактът, че музиката върви в различни посоки допринася за това тя достига по-широка публика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни ". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси...

публикувано на 25.06.24 в 10:15

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25