Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Маринова: „Жените в България успяват във всички сфери на живота”

БНР Новини
Снимка: Мартин Василев

Елена Маринова е президент и съдружник в една от най-големите софтуерни компании в България. В момента тя е член на управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и на Консултативния съвет по информационни и комуникационни науки и технологии към Българската академия на науките (БАН). Освен това е част от борда на Американския университет в България и #e-skills посланик на Европейската комисия. Също така е ментор във фондовете за рискови инвестиции Eleven и LAUNCHub.




На 8 март – Международния ден на жената, една от най-влиятелните и успешни български дами казва, че в България няма полова дискриминация:

Снимка: Елена НенковаЖените в България работят и успяват във всички сфери на живота. Със сигурност няма дискриминация в IT сектора, за който мога да се изкажа най-компетентно. Няма и как да има при положение, че недостигът е буквално от десетки хиляди IT специалисти само в България, близо милион в Европа и четири и половина милиона в света. Така че всеки IT човек е безценен и не бихме могли да си помислим да дискриминираме на каквато и да е база. Още повече, че IT секторът е извор на все повече работни места в останалите браншове. В България например той е движещ за недвижимите имоти – става въпрос не само за бизнес и офис сградите, но и за персоналните апартаменти. Освен това за туризма, забавленията, здравеопазването, образованието, защото в нашия сектор работят млади, интелигентни и високоплатени хора, които имат висок жизнен стандарт. Препоръчвам силно на всеки родител, който иска да насочи детето си към перспективна професия, от най-ранната му възраст да обърне внимание върху подготовката по математика, чужди езици и не на последно място по програмиране, за да има възможност да навлезе в IT сектора. Разбира се, това не е абсолютно на всяка цена, всеки има някакъв талант, който трябва да развива, но със сигурност отварянето на вратите към IT сектора е много добра инвестиция.

Разликите в мъжкия и женския подход към работата и управлението Елена Маринова намира в това, че:

Жените разчитат много повече на интуицията, отколкото мъжете. Мъжете са много повече свързани с логическото мислене, данните, фактите… Най-добре е, когато те се комбинират. Но не бих казала, че има някакъв много сериозен дисбаланс. Все пак в България преобладават мъжете в IT сектора, макар и с малко. Но пък има държави, в които преобладават жените и това е обусловено от различни културни специфики. Така че не мисля, че е толкова до професията, колкото до възприятието за това кой какво умее да прави.

Елена Маринова не е усещала по-различно отношение към себе си в работата си, поради факта, че е жена. Казва, че много повече е била дискриминирана по възраст, отколкото по пол. Определя добрия лидер като човек, който:

Трябва да може да отстоява позициите си, да взима решения при непълна информация, да може да вдъхновява хората, да ги увлича в това, което смята за правилно, да си признава грешките и да прави необходимите поправки и завои тогава, когато е необходимо. Не е лесно всичко това да се постигне. Всъщност е доста трудно, но когато успяваш до постигнеш баланс и до покажеш увереност, това носи съответните резултати.

Какви позитиви би донесло увеличаването на броя на жените на ръководни позиции и налага ли се действително успешните жени да пренебрегват семейството в името на кариерата?

Хубаво е да има баланс. Ние се опитваме да нямаме изцяло женски или мъжки екипи, защото двата пола се допълват добре. Това важи както за софтуерните ни екипи, така и за администрацията и маркетинга, и съответно за мениджърския екип, което обаче пък не значи, че имаме квоти. Далеч сме от тази мисъл и аз я считам за пагубна. Конкуренцията е много важна за здравословното израстване както в персонален, така и в корпоративен план. Балансът в мениджмънта на жени-мъже дава една по-здрава организация, по-добре и стабилно вървяща напред. Колкото до баланса кариера-семейство – чувала съм, че някои хора го постигат, но не познавам такива. На мен ми се иска да имам много повече време и за личния, и за професионалния си живот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27