Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дроздстой Стоянов: Няма рецепта за успеха

Снимка: БГНЕС

Необичайното му име е комбинация от имената на двамата му родители- Дрозда и Стоян, известни български психиатри. Обявен е за дете-чудо от ранна детска възраст. На 4 години използва в изказа си научни термини, вероятно, защото е бил в обкръжението на по-възрастните си родители, които вече са имали съставена амбициозна програма за единственото си чедо. Едва петгодишен учи едновременно английски и френски език. На 15 години Дроздстой завършва средно образование едновременно в три училища. На 16 години става студент. На 21 години завършва с отличие медицина в столичния Медицински университет, на 28 години вече е доцент. В края на 2013 г. специалистът по психиатрия защитава професорската си хабилитация пред седемчленно международно жури, съставено от учени от Имперския колеж в Лондон, Колежа Сейнт Кейтрин в Оксфорд, университета на Киети Пескара и Лисабонския университет. През 2015 г. на 35 г. възраст е избран като най-млад член на алтернативната Българска академия на науките и изкуствата /БАНИ/. Не се смята за галеник на съдбата.

Попитахме проф. Стоянов как се постигат професионални успехи. Ето какво ни сподели:

Рецепта или еднозначен отговор как се постигат професионални успехи няма! Мога да кажа само, че е въпрос на самоинициатива и дисциплина. Ако някой иска да постигне нещо значимо в сферата на висшето образование и здравеопазването, областите, за които мога да говоря с известна степен на самочувствие и компетентност, то той се нуждае от тези два фактора, които поотделно могат да му осигурят известен прогрес, но взети заедно биха му дали сериозен тласък и преднина пред съвременниците. Инициативността и самоинициативата са нужни, за да актуализираш непрекъснато своите знания и умения, да виждаш, както се изразява един почитаем колега, „отвъд хоризонта”. Това означава да можеш да ги овладееш нещата преди да са се случили и да предлагаш това, което останалите смятат за все още за твърде преждевременно. А дисциплината е задължително условие. Още от студентските си години  трябва да хванеш една инерция, да постигаш определен брой публикации, научни съобщения, което да ти осигури носът ти да е над нивото на водата, така че да устояваш на хипотетичната конкуренция. Разбира се, закономерно стои въпросът, дали в нашите академични среди при всички е така. А отговорът е, че не са и затова не са стигнали там, докъдето аз съм стигнал, на възрастта на която съм.

Попитахме експерта по психиатрия и психология, кое е най-често лекуваното заболяване в амбулаторни условия през последните години.

Без колебание той сподели, че това са паническите разстройва. Според него „паниката е новата маска на хистерията, толкова зверски е разпространена. Струва ми се, че „великата имитаторка” си е избрала нов образ, в който да се напъха. Ако през XIX в. любимият й образ са били епилептичните гърчове и ако си припомним историята, хистерията е обожавала да се преструва на епилептични състояния и парализи, такива, каквито настъпват например след инсулт, тоест изглежда като неврологично заболяване, то през ХХ в. хистерията започна много да обича стомашно-чревните заболявания, да имитира колити, гастрити, кожни заболявания, тежки обриви”, обяснява проф. д-р Стоянов.

Напоследък агресията е явление, което се шира не само по света, но се изявява все по-често и в България. Ето мнението на нашия събеседник по този въпрос.

Бих казал, че трябва да се мисли глобално и да се действа локално по отношение на този социално значим проблем и, както съм го изтъквал неведнъж, агресията и други наболели обществени проблеми са резултат на престъпната безотговорност на политиците, както и на някои медии – тези, които поради своята „нецензурна” позиция правят каквото и когато решат без никаква обратна връзка с обществото, знаейки огромната си власт, използват конкретни ситуации, когато стават инциденти, и ги превръщат в тема на новините, което за мен е престъпно. За важните и съществени неща остават едва 2-3 минути. Как според вас да реагира обществото, било то съставено от тийнейджъри или възрастни хора, след като това непрекъснато се рециклира в медиите? – пита с голяма загриженост проф. Стоянов.

От няколко години ученият преподава в Катедрата по психиатрия и медицинска психология на Медицинския факултет в гр. Пловдив, където се намира и Комплекс за транслационна невронаука – единственият такъв център на Балканите. Тук е и единственият в България апарат за функционално магнитно-резонансно изобразяване, необходим за ранна диагностика на неврологични заболявания. Използва се също така и за оптимизация на лечението и на избора на медикаменти в психиатрията – споделя още проф. Стоянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35