Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Извърви километър в нейните обувки” в подкрепа на жените срещу домашното насилие

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

За четвърта поредна година у нас  се провежда кампанията „Извърви километър в нейните обувки“, в която мъже носят дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени. Тази година мъжете се разходиха с червени обувки на „Витошка“, носейки слоган против домашното и сексуалното насилие. Може би заради силния дъжд шествието нямаше състезателен характер, за разлика от предходните години, а по-скоро беше приятелска разходка. Моника Писанкънева, председател на фондация „Ресурсен център – Билитис“ и един от организаторите на събитието, разказа какви са  целите на привидно забавното шествие:

То алармира обществото, привлича вниманието ни към проблема, което е предпоставка да се проведат дискусии в други среди, които да доведат до законодателни промени, или най-малкото до това, институциите да си вършат работата по-ефективно за превенция и оказване на закрила на жертвите. Директно събитието помага на жените да бъдат по-смели и да започнат да говорят за проблема. Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, но много малко са жертвите, които говорят за този проблем, които изобщо съобщават и търсят закрила. Законът за защита от домашно насилие предвижда редица мерки, ако жената подаде оплакване към съда. Може да бъде постановено насилникът да напусне дома, жената може да бъде преместена временно в приют. Необходима е активност от страна на насилвания.

Моника Писанкънева коментира също от какво се страхуват жените и какво ги спира да потърсят помощ:

Домашното насилие е обект на срам и страх, а жените, които са
жертва на насилие, са често икономически зависими от своите партньори и нямат свободата да изберат раздялата. Много по-трудно им е в сравнение с жените, които се самоиздържат.Традиционните норми, които задължават жената да има семейство и да се съобразява с волята на мъжа като глава на семейството, до голяма степен са предпоставка за вътрешна неравнопоставеност, която пък е предпоставка за насилие. И то не само в хетеросексуалните семейства.


Стоян Михайлов не се уплаши от дъжда и извървя километър на високи токчета. Ето какво каза той за проблема с насилието и за шествието:

Днес забавление имаше, но през цялото време си мислех, че токчето  е измислено от Светата инквизиция. Това, което жените преживяват, ходейки на токчета, е наистина равносилно на героизъм, особено, ако става въпрос за по-дълги разстояния. Доста хора трябва да разберат, че мъжете и жените са човешки същества и трябва да си дадем сметка, че другият има своята гледна точка, своето право, макар и да е различен от нас. Трябва да се подкрепяме.


Кристиан Брайков от Национален център за безопасен интернет посъветва какви мерки трябва да се вземат в случай на насилие в мрежата.

В случай на онлайн тормоз е важно да се работи не само с човека, който е обект на тормоз, но и с извършителя, защото често и той може да е преживял травми, които да са го подтикнали към реч на омразата. Развитието на интернет изпреварва прогреса на законовите рамки. Не само в България. Тук все повече се работи в тази насока. На международно и на държавно ниво е трудно да се свикне на темповете на интернет, той се променя постоянно. 


Кристиан също се включи към шествието и извървя километър в женски обувки.

Трудно е да сте в нейните обувки, изисква се душевна сила и устременост, за да се поставиш на мястото на другия. Не е лесно, но е хубаво, защото така се разширява човешкият кръгозор.


Шествието остави у мъжете положителни емоции, усмивки и няколко изкълчени глезена. Всеки един от тях се съгласи, че не е лесно да си „в нейните обувки“. Участниците се надяват техният „глас“ да се чуе и на проблема да се обръща повече внимание от държавата и от хората като цяло. В сравнение с предните години инициативата се радва на все повече интерес от страна на фондации за закрила и други организации, но за съжаление поради времето тази година участниците на терен бяха доста по-малко. Трябва ни още много време, а също и много усилия, за да влезем наистина в нейните обувки.

Снимки: Луиза Лазарова


Още от категорията

Снимката е илюстративна

Паркингите на КАТ се препълниха с автомобили, отнети от пияни шофьори

Полицията в Пловдив вече няма къде да съхранява автомобили, конфискувани след приетите законови промени, според които се изземват колите на пияни и дрогирани шофьори, предаде БНТ. Само за последните 6 месеца пловдивската полиция е конфискувала близо 130..

публикувано на 02.03.24 в 11:02
Росен Желязков

В Казанлък започват тържествата за Освобождението на България

Тази вечер в 18 часа в град Казанлък, централна България, започват проявите за отбелязване на 146 години от Освобождението на България от османско иго. От 18.00 часа на площад "Севтополис" в града ще се проведе тържествена заря-проверка с участието на..

публикувано на 02.03.24 в 09:30
Зарица Динкова

"Дом на розата" ще представя в София Долината на розите

" Дом на розата", посветен на знаковата за България Долина на розите , ще бъде изграден в София. Той ще представя историята и богатството на Розовата долина на местните и чуждестранните туристи.  "Идеята е това да е една отправна точка за..

публикувано на 02.03.24 в 08:45