Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Димитрова: „Преди да кажа първата си дума, съм слушала само опера“

| обновено на 30.03.16 в 13:26
Снимка: личен архив

В дните около своята 80-годишнина Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред позналите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца.

Жанровете, в които започваме класацията, отговарят на музикалните стриймове в горния десен ъгъл на сайта ни. Самите произведения ни се предлагат от авторите на съответните стриймове. Затова в няколко последователни материала ви запознаваме с тези колеги. Те отговарят на въпроси, свързани с първите им музикални и радио спомени, идеите, принципите и евентуалните компромиси, въплътени в стриймовете. В случая с класиката "класацията" ще е малко по-различна.

Светлана Димитрова е автор на предавания за класическа музика в програмата за култура на БНР "Христо Ботев" и на класическия стрийм на Радио Бинар. „Трубадур“ е сред най-ярките й спомени - още съвсем малка в Летния театър в Бургас, как тича между скамейките преди началото, защото на сцената ще излезе един много важен за нея човек :

Израснала съм в операта и преди да кажа първата си дума съм слушала само оперна музика, моят баща е оперен певец. Още преди да знам какво е това, вече знаех наизуст цели арии, цели фрази. С брат ми и братовчедите ми си играехме на „Севилския бръснар“ и на „Ловци на бисери“.

Как радиото влиза в живота на Светлана - по най-естествения начин,

Влязох професионално в музиката благодарение на радиото, нищо не ми отне, даде ми всичко -казва тя и допълва с хумор, че както съселяните на баща й не са разбирали как може да му плащат, за да пее - те всичките пеят, така и на нея да й плащат, за да слуша по цял ден музика и да избира най-доброто за слушателите, си е наистина „страхотна работа!“ Което не значи, че правенето на музикална програма не предполага много труд, изчитане на всичко по темата, за да може най-важното да бъде представено най-атрактивно.

Светлана е много радостна от обратната връзка от слушателите на Радио България на чужди езици, открили стрийма с класическа музика. Едва ли испаноговорещите, които й пишат колко им харесват българските изпълнители, заемащи централна част в програмацията, могат да прочетат написаното от нея, но оценката им за музикалния й подбор е впечатляваща. Сега Светлана дигитализира няколкото български опери по молба на млад слушател от Русия, влюбен в оперното изкуство. Фактът, че той е изписал без грешка името на първата българска опера - „Сиромахкиня“ я зарежда с енергия.

Думата „компромис“ е непозната за Светлана, що се отнася до стрийма, за разлика от ефирните предавания, където компромисно пускат записи само със събитийна стойност.

Идеята за класация на чуждестранните слушатели на предпочитани изпълнения в стрийм „Класика“ не се харесва на Светлана. Тя лично не може да гласува само за една от примите Александрина Пендачанска, Соня Йончева или Красимира Стоянова. В класиката класации не трябва да има - твърди „дъщерята на операта“, но ни представя три изпълнения. Те са на арията на Ла Вали от едноименната опера на Алфредо Каталани, в изпълнение на три много обичани от публиката български певици, представящи три оперни поколения - Катя Попова, Валери Попова и Цветелина Василева.

Класацията за най-харесвана българска песен на "винена" тема през изминалия месец спечели "Незабрава" с изпълнител Катя Филипова. Дискове с новата програма на Васил Петров получиха Хорст Кун от Германия, Мохамед Даууд ал Али от Катар и Мирослава Рипак от Украйна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15