Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските биоразградими четки за зъби са добър подарък за вашата усмивка

БНР Новини
Четките са с дръжка от MOSO бамбук – единственият сорт, който не се яде от пандите. Като едно от най-бързорастящите растения той има изключителни регенеративни свойства и на практика не се налага изсичане на гори.
Снимка: предоставена от Атанас Арсов

Фактът, че биовълната залива чуждестранните пазари и навлиза все по-силно и у нас, кара преди около година Атанас Арсов и неговият екип да започнат свой бизнес в тази ниша. Първо решават да разработят паста за зъби, но ресурсите им не достигат. Тъй като регулативните норми за производство и продажба на четки за зъби се оказват доста по-лесни за покриване, избират тази стока, и започнат да я произвеждат в България.

Продуктът е без срок за годност и е иновативно решение на традиционните продукти за орална хигиена, като има цяла серия – за възрастни, деца и за избелване:

Нашите четки са стопроцентова алтернатива на традиционните четки за зъби. В състава им няма пластмаса, която съдържа вредните бисфеноли. Различава се и по това, че използвайки я, по абсолютно никакъв начин не замърсявате околната среда. Напротив – възпитаваш и вдъхновяваш хората около теб да мислят малко по-глобално, защото наистина всяка стъпка остава някакъв отпечатък. Колкото и клиширано да звучи, наистина изхвърляме след себе си тонове боклук, който е в изключителна тежест за природата. А нашата четка е нещо лесно, просто и интересно за ползване и наистина възпитава дух на екологично мислене.

Българските биоразградими четки са с дървена дръжка от специален сорт бамбук, който расте само в Малайзия. Той не попива вода и е защитен от бактерии и плесени, което е особено важно за продукти за орална хигиена, тъй като те са в ежедневен досег с вода. Влакната, които се използват за една от четките са черни, защото се обработват с азиатски активен въглен (binchotan), който се използва за избелване на зъбите от много години.

Времето за разграждане на четката зависи от това в каква среда е поставена. Ако се компостира и се постави в мокра пръст ще се разгради напълно за около година и половина. Ако е оставена на сухо място пък се разгражда за шест-седем години, което е абсолютно незначителен период в сравнение с традиционните пластмасови четки, които не се разграждат.

Относно бъдещето на бизнеса си Атанас Арсов казва:

Инвестицията, която направихме и продължаваме да правим, се оказа много по-голяма, отколкото си мислехме. Но въпреки всичко след първата година, теглейки чертата, бизнесът е интересен и е наистина рентабилен. Заслужава си да се развива не защото носи някаква грандиозна печалба, а защото може да се разширява и извън пределите на България, което всъщност е по-интересно за нас. Стремим се да предлагаме продукта на чуждите пазари, защото там био и еко вълната са в своя пик. Пласираме го във Франция, Германия, Румъния и Гърция. Там хората са с по-висока покупателна способност, по-екологично ориентирани и продажбите вървят доста по-добре, отколкото в България, тъй като пазарите са по-големи. В момента се опитваме да развием цяла серия на нашата марка, която да е от екологично насочени козметични продукти. Сега разработваме нов сапун, изцяло от етерични натурални масла. Надяваме се постепенно да разширяваме портфолиото си и да намираме дистрибутори и партньори в чужбина, където да разгърнем бизнеса си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27