Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анимари Димитрова: Добрината никога не трябва да си отива

БНР Новини
Снимка: rusalya.org

Какво може да провокира двама артисти да заменят храма на Мелпомена с грижата за деца в риск. Ще ви запознаем с каузата на Анимари Димитрова и Златко Златков, двамата мениджъри на Сдружение „Русаля”. Ето как започва приказката… Години наред са имали частен театър и, успоредно със своята творческа дейност, са изпълнявали и благородната мисия да гостуват на деца в социалните домове и да изнасят благотворителни представления. Срещата с децата ги вдъхновява и те решават да им посвещават повече време и да ги зареждат с  енергията си. Успоредно започват да работят по проекти с цел да помогнат в развитието и интеграцията им в обществото, без обаче при това да изоставят творческата си дейност. Какво се случва по-нататък ще разберем от Анимари Димитрова:

Златко Златков и Анимари Димитрова




С две дини под една мишница е трудно и след дълго мислене решихме, че каузата да помагаме на децата, да отдадем живота си на това дело, в този момент за мен и за Златко се оказа по-смислено. Затворихме театъра, прибрахме декорите, костюмите и се отдадохме на работата с децата. Имаме 8 проекта зад гърба в 17 специализирани институции с над 1300 деца на възраст от 3 до 18 г. от цяла България. Разбрахме, че проектната работа е полезна донякъде, но не достатъчна. Това, че проектите приключват и след това оставяш децата на „сухо“ дори е вредно. Тогава решихме да се заемем с нещо дългосрочно, с което да можем сериозно да помогнем на децата, да променим съдбата им, да променим живота им…

СнимкаИ така, двамата решават да създадат училище по изкуствата. В продължение на три години изграждат стратегия и се подготвят с експерти в тази област. Започва и търсенето на средства. Първата им подкрепа идва от Фондация Велукс, Дания. Нейното финансиране се оказва много сериозен старт. Двамата ръководители на проекта закупуват 26 дка земя в с. Русаля, област Велико Търново, за построяване на училищен комплекс. Ремонтират старо училище, което се ползва за учебен център, построяват къщи за живеене на 30 деца и 10 наставници със съвременни удобства. Анимари Димитрова е ръководител на две неправителствени организации, които откриват на 15 септември 2014 г. уникалното за България Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца „Димитър Екимов“ за деца от предучилищна възраст до трети клас. Ето какво още сподели събеседничката ни:

СнимкаТова училище е насочено към онези български деца, които нямат никаква възможност за равен старт в живота, за добро развитие и ако не им се подаде ръка, техният живот би останал в една трудна пътека. Това са даровити деца, които идват при нас с много тежък „бекграунд”, с много социални дефицити. Голяма част от тях са били в социални домове, в приемни семейства, връщани и отнемани от техните родители. Това разтакаване, което държавата понякога прави съзнателно или несъзнателно, много стресира психиката на децата. Те идват при нас с безумния ужас, че влизат отново в някаква социална институция, защото ги довеждаме в училище-пансион. След няколко месеца упорит труд, те разбират, че са попаднали на едно прекрасно място… Екипът ни се състои от 12 човека – наставници, учители, които се раздават на 100%. Те са млади хора, голяма част от които са завършили в Лондон, Париж, и първите си професионални стъпки те направиха в нашето училище. Аз и колегата ми се прекланяме пред труда им – разказва с вълнение очарователната актриса.

СнимкаИмето на патрона на училището – Димитър Екимов, не е избрано случайно. Този родолюбец е роден в гр. Габрово през 1903 г. Той притежава фабрика и изгражда едни от първите общежития за своите работници. Създава прекрасни условия и за техните семейства.  Екимов е избран за отговорен секретар на Индустриалните дружества в България и действията му на това ниво се отразяват върху развитието и подема на българската икономика в началото на ХХ век. Бил е щедър благодетел и меценат и е помагал на българското изкуство и култура. До тук всичко изглежда като приказка, но дали тя ще има щастлив край зависи от всички нас. Отглеждането и обучението на 18 деца в училището е изцяло безплатно. Но в момента за това благородно дело е необходима спешна финансова подкрепа, защото следващото финансиране се бави. Средствата идват основно от съмишленици в чужбина. Амбициозните мениджъри са изправени пред дилемата да ипотекират собственото си жилище, за да спасят училището. Слушаме отново г-жа Димитрова:

СнимкаТова е една голяма кауза за България, без да звучи патетично. Това е кауза за оцеляване на нацията и държавата ни. Ние се опитваме да създадем умни и добри хора на 21 век. Явно има нужда от повече съмишленици в тази борба. Затова искам да призова всеки, които милее за България и смята, че децата са дар от Бога и са дошли тук на тази земя, за да изживеят своя живот, и който иска светът да става по-хубав, да помогне с каквото може  каза в заключение Анимари, подкрепена от Златко, и двамата осиновители на едно българско дете.

Снимки: Благородна Георгиева и Сдружение „Русаля”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рами Киуан

В Париж на олимпиадата Киуан победи поляк и ще се изправи срещу австралиец

Европейският шампион по бокс в категория до 75 кг Рами Киуан направи успешен олимпийски дебют и се прицели директно в златния медал на игрите в Париж 2024. В откриващия си мач от олимпийската категория до 71 кг националът от Червен бряг победи с..

публикувано на 28.07.24 в 16:11

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14