Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Словакия ще работят съвместно по иновационни технологии

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова
Зузана Пиптова-Врабчев е родена в Братислава, Словакия, където завършва средното си образование в българска гимназия. В България идва по програма „Еразъм” и прави част от магистърските си изследвания по Югоизточноевропейски въпроси в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Вече от шест години живее тук. В момента Зузана е офис мениджър на една от трите словашки компании, които са стъпили на нашия пазар. Всяка от тях е в различен отрасъл – от полиграфия и производство на опаковки, през проектово инженерство, до сферата на информационните и телекомуникационни технологии (ИКТ/ICT). Доколко обаче словашките инвеститори са запознати с нашия пазар? Ето какво мисли Зузана по въпроса:

СнимкаИменно това е може би една от проблемните точки. В днешно време не може да говорим за недостиг на информация. Ако един словашки предприемач иска да регистрира компанията си в България, в интернет пространството може да намери сведения на словашки за необходимите стъпки, такси, както и сравнение на разходите между двете държави, където България ясно печели. Вярвам, че въпросът с информацията е монета с две страни. Както предприемаческият интерес трябва да може да надскочи утвърдени международни стереотипи, така и България трябва да може да формулира целева група и дългосрочна стратегия за привличането й чрез правилен PR.

Защо словашките компании избират България за своя аутсорсинг дестинация?

За щастие българският пазар, поне в определени сфери на бизнеса, се следи от международна аудитория. Затова през последните години страната попада на челни места в класации за най-интересна страна, предимно в сферата на аутсорсинга. За пример, според последния доклад на „Гартнер от февруари тази година, България е една от държавите, които са политически и икономически стабилни, предлагат набор от компетенции и са много добре ситуирани за мултифункционални центрове за доставка на услуги. Освен това според консултантската компания A.T. Kearney за 2014 г. България се нарежда сред десетте най-атрактивни дестинации за аутсорсинг и най-добрата в Европа. В края на миналата година Великобританската аутсорсинг асоциация обяви България за най-добрата аутсорсинг дестинация за 2015. Все още има разпределение в тази сфера. С разширяването на ЕС, след като централноевропейските държави се присъединяват през 2004 г., започва разширяване или изтегляне на големи международни аутсорсинг компании от Западна Европа към Словакия и Чешката република. С присъединяването на Румъния и България през 2007 г. процесът на търсене на по-интересна бизнес среда продължава в посока към тези две държави. България разполага с много добре професионално подготвени мултилингвни кадри. Според Българската асоциация на софтуерните компании (BASSCOM) сферата на ИТ е една от най-бързо растящите отрасли в България, а по данни на Българската аутсорсинг организация аутсорсингът днес допринася с почти четири на сто към брутния вътрешен продукт на България.

От кои словашки проекти биха могли българските компании и институции да почерпят опит?

Примерите са много и смятам, че е крайно време, вместо със задокеански и отдалечени в културно-исторически аспект страни, България да започне да обменя опит с държави, с които допреди няколко десетилетия е споделяла геополитическо развитие. В този смисъл отделните стъпки към успехите са по-лесно проследими и усвояеми. В края на краищата нивото на развитие на една държава се определя от нивото на развитие на съседите й. В България от известно време гореща тема е електронното управление. В това отношение в Словакия наистина можем да намерим интересни иновативни решения. Бих изтъкнала две най-актуални за България: проект „Мобилна полиция за Министерство на вътрешните работи на Словакия и „Гласова биометрия, която работи за частния сектор в сферата на банковите услуги.

Мобилната полиция от три години възвръща вярата на обществото в пазителите на реда и дава възможност на полицаите  да изпълняват всекидневните си задължения по-професионално, тъй като административната работа на служителите на терен се свежда до минимум. Непрекъснатото видеонаблюдение с онлайн звуков и видео контрол, както и архивирането на целия работен ден на мобилните полицейски единици намаляват възможността за корупция. Системата позволява пряка връзка с националната и шенгенската бази данни, както и с тази на Интерпол. Скенер на регистрационните номера работи в движение дори и през нощта. Още през първите месеци на проекта в Словакия са били заловени седем крадени коли.
Гласовата биометрия представлява част от група биометрични данни, но за разлика от пръстовите отпечатъци съдържа много повече биометрични елементи. Това я прави много по-сигурно средство за точна идентификация. Подобно на пръстовите отпечатъци или очите, всеки човешки глас е уникален и неповторим в сложността си. Голямата новина е, че компютри вече могат да чуват, съхраняват и разпознават речта ни. Това е голям пробив, който има огромно приложение в различни области – от държавните институции до частния сектор. Една от най-иновативните банки в Словакия – „Татра банка”, от три години използва гласово разпознаване. Във Великобритания - една от най-големите банки HSBC, наскоро е обявила, че ще започне да въвежда тази услуга за своите клиенти. Като резултат от масова кампания в „Татра банка един от трима клиенти има своя „гласов отпечатък, благодарение на който банковите услуги по телефона са нараснали. Докато преди клиентът е трябвало да чака повече от две минути, за да бъде проверена самоличността му чрез досадни въпроси и ПИН-ове, сега само с помощта на гласа това се случва за около 20 секунди. И най-важното, в днешния свят на опасност от злоупотреба с лични данни, което води до множество пароли и контролни въпроси, отговорите на които не помним, гласът се явява лесен, бърз и най-вече сигурен начин за опазване на сигурността ни. Гласът не може да ни бъде откраднат.

В сферата на информационните технологии най-търсените специалисти от словашките фирми в момента са администратори и поддръжка първо ниво, специалисти с икономическо образование, мениджъри на проекти, архитекти и инженери в сферата на ИТ. В края на 2015 г. по случай откриването на „София Тех Парак” в столицата, страната посети словашкият президент Андрей Киска. Заедно с него пристигна и около 40-членна делегация на словашки предприемачи и представители на научни среди и образователни институции в Словакия. Това беше първата важна крачка, която създава условия за нови словашки инвестиции, които ще решат да заложат на потенциала на България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27