Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Quarto Quartet с нов проект – „Джаз и Романтика“

Снимка: Quarto quartet

Популярният вече и концертиращ в многообразни формации и жанрове ансамбъл „Кварто квартет” ще си партнира с все по-известния в Швейцария и у нас пианист Христо Казаков на 2 април т. г., в зала „България“. За радост на почитателите си, сближавайки джаза с класическата музика, в новия им проект „Джаз и Романтика“ те ще изпълнят творби на американския джаз пианист Кийт Джарет, съчетавайки ги с един от ярките представители на романтизма – Цезар Франк и красивия му квартет във фа минор. И двамата автори са изследователи на темата за светлината и мрака в музиката, и може би точно това ги обединява, според Иван Пенчев – лидер на квартета. Ето какво ни сподели самият той:

Започваме от 30 март с един концерт в зала България, посветен на Васко Абаджиев. Но основният ни проект е на 2 април, с музика от Кийт Джарет и Цезар Франк. Идеята за него възникна още миналата година, когато бяхме на турне в Швейцария с пианиста Христо Казаков и там получихме партитурите на Соната за цигулка и пиано на Джарет. Христо предложи да изсвирим тази соната в България. Реших да я съчетаем с Цезар Франк, защото и двамата композитори търсят връзка между музиката и религията, имат и романтична нотка и двамата. Мисля, че това е една много добра и нестандартна комбинация и считам, че ще се получи. Кийт Джарет е наш любимец. Ще съчетаем сонатата му с „Американа“- друга известна негова пиеса за соло пиано, която е от албума Dark intervals. Във втората част на концерта, публиката ще чуе най-хубавият романтичен квартет, а именно този на Цезар Франк във фа минор. Една невероятна музика, нямаща нужда от представяне.

Кварто квартет“ получават статуетката „Кристална лира” за 2014-а, в раздел „Камерни ансамбли” като обществено признание за най-добрата продукция в областта на музикално-сценичните изкуства. Още на церемонията по връчване на наградите  обещават на публиката си да направят съвместен проект с популярната от десетилетия фънк група „Акага“ и през месец май т.г., ще спазят това обещание с грандиозен концерт, за който водача на квартета Иван Пенчев сам ни разказва, както и за последващ съвместен проект на четиримата с над сто деца от Vaya Dance Studio и посветен на международния ден на детето 1 юни. И не на последно място, изгарящият от творчески идеи цигулар ни разкрива и трактовката си на името на камерния състав. А основните съжители на квартирата, както се изразява той са: Иван Пенчев – цигулка, Дарина Василева – пиано, Татяна Тодорова-виола, Димитър Пенчев – виолончело. За всичко това, както и за жанровете, които успешно смесват, за да продължат традициите на класическата музика с успех, са следващите думи на Иван:

Смело мога да кажа, че правим доста концерти. Само последните две-три години имаме над 60. Не е лесна задача да се смесват жанровете, защото за всеки един се изисква специална настройка на съзнанието. Концерта ни „Джаз и Романтика“ е с джаз насоченост, но ако трябва да съм съвсем честен, сонатата на Джарет звучи твърде класически. В нея само има задължителните джаз елементи. Следващият ни концерт с Акага е абсолютен „поп-денс“. Той ще бъде на 17 май, в НДК зала 1. Приготвили сме комбинация от известни парчета от миналото, както и нови, и едно танго на Пиацола – „Отиваме по дяволите“, чиято преработка е специално за това събитие. Ще участва и Мишо Шишков на пиано и клавишни, както и DJ. Това е голям проект, с който се надяваме да влезем в една различна ниша. Целта ни е да направим нещо професионално и същевременно ново. Ще имаме концерт и на 2 юни, на който с децата от Vaya Dance Studio и ще представим  спектакъла „Легенди за водата“ с музика на Равел, Форе, Сати и балет на живо, отново в НДК. Името на квартета ни идва от думата quarto”. Често се използва за човек, търсещ квартира, а от латински е основата на „квартет“. Имаме много приятели в България и чужбина и постоянно някой идва да свири с нас, и сме точно като една квартира, в която каним постоянно гости.

*Записите са от концерти на живо и предоставени от Иван Пенчев от Кварто квартет“, от предстоящия им за издаване компакт диск.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25

Любо Киров започва лятото с нов сингъл и албум – "Ново сърце"

Любо Киров е сред звездите в българската музика, които последните години пълнят най-големите зали. Всяка негова нова песен вълнува публиката, която има нов повод за радост – преди дни певецът издаде албума "Ново сърце ". На концерта-промоция беше..

публикувано на 19.06.24 в 10:15

София е домакин на нов фестивал на духовната хорова музика

Преди големия християнски празник Петдесетница, софийският храм "Света София - Премъдрост Божия" е домакин на първото издание на Фестивала на духовната хорова музика "Трисвятую песнь" в дните от 19 до 23 юни.  Организатори са Българският хоров съюз..

публикувано на 19.06.24 в 09:35