Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска китара раздава витамин за душата в САЩ

БНР Новини
Боян Христов (в средата) с трио В11
Снимка: личен архив

Има една особена порода хора, които отказват да се впишат в рамките на общоустановеното. Тях няма как да ги видите седнали зад бюрото на счетоводителя, юриста, чиновника – те са родени, за да се скитат на воля и да преследват мечтите си, независимо колко високо се намират… Събеседникът ми Боян Христов е точно такава личност – китарист, музикант, текстописец, човек на духа. Разговаряме с него за последния му проект Vitamin for the Soul („Витамин за душата“), триото В11, уличната музика, семейството, Бостън и нещата от живота. Китаристът е завършил престижния „Бъркли колидж“ в „най-европейския“ сред американските градове, а в Щатите живее от десет години. Естествено, първият ми въпрос е свързан с молбата да представи новия си албум:

Групата ни се казва B11 и е трио – китара, бас и барабани. Свирим оригинална, инструментална музика, като аз съм основният автор на музиката и аранжиментите. Новият ни проект се нарича Vitamin for the Soul и излезе на 11 март. Барабанистът ни се казва Майк Лавек, а името на басиста е Том Апълман. И двамата са изключително добри музиканти, от Бостън. Работил съм с много хора, но за мен тези двамата са най-добрите, които познавам. Майк със сигурност е най-записваният барабанист тук, в Ню Ингланд и може би не само… Том определено е любимият ми басист в Бостън, а баща му оглавяваше бас-департамента на Бъркли в продължение на 30-40 г.  Дядо му е свирил с Уилям „Каунт“ Бейзи. Моите момчета са музиканти от „тежката артилерия“ и имената им са достатъчна гаранция за престиж и качество…


Запитан за стила на албума, Боян отговаря, че неговите музикални предпочитания винаги са били по-ретро и ето защо във „Витамин за душата“ можем да открием соул, фънк, R&B, сърф, дори и латино.


Боян казва, че албумът е подходящ за всяка ситуация, стига човек да харесва инструментална музика – тогава дискът може да бъде пуснат в колата, на планински връх, край морския бряг, сутрин за зареждане, или вечер за релакс. Нужно е просто да харесвате много изчистени аранжименти – само китара, бас и барабани. Предимно по-улегналата генерация в САЩ си пада по подобни стилове, като там е и основният пазар на групата, въпреки че момчетата не могат да се оплачат от липса на фенове и в Европа, както и в Латинска Америка. Въпреки това Боян заявява за оставането си в Бостън, че „просто така се случи“, тъй като съпругата му Теодора работи там. Двамата имат и десетмесечен син, Рей – кръстен на великия Рей Чарлз. Българинът китарист се чувства успял, а не просто оцелял в контекста на американската мечта, тъй като прави това, което винаги е искал и то с хора, за които винаги е мечтал. Признава обаче, че на музиканта не му е лесно никъде по света:

Ако кажа, че тук е някакъв розов рай, ще излъжа. Навсякъде е много трудно, особено за музиканти, защото индустрията вече я няма – има шоубизнес, но музиката не е част от него, поне не на нивото, на което работят нормалните хора… За първи път предлагам продукт, който е напълно завършен, включително и визуално – оформлението на обложката е дело на талантливия български дизайнер Стефан Василев, а рисунката принадлежи на художничката Елизабет Чапман от Мисури. Що се отнася до имената, които са ми повлияли в моята музика: Клептън, да слушам Клептън. Следват: Рай Кудер, фънк и соул от 60-те години на миналия век, Хенри Манчини и др.




На въпроса къде би представил албума си с най-голямо удоволствие, Боян Христов отговаря, че всяко топло и екзотично място с палми, пясък и море би свършило чудесна работа. Междувременно всеки, който иска да научи повече за Vitamin for the Soul, може да го направи на уебсайта на групата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40