Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С редките си видове птици България привлича туристи от цял свят

БНР Новини
Снимка: предоставена от Петър Дилчев

Освен Ден на шегата, първи април е и Международен ден на птиците. Отбелязва се от 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на полезните птици. На птиците е посветен и разговорът с Петър Дилчев, който се занимава с т.нар. Wildlife туризъм. Той е убеден, че у нас могат да се видят различни видове редки птици, диви животни и растения.




По биоразнообразие България е на първо място в Европа, заедно с Испания – казва той. – Но нашата територия е значително по-малка, тук могат да се видят много интересни неща за много по-кратко време. Нашата работа е свързана с организиране на турове, които представят страната ни в различни природни сфери – Wildlife туризъм, който е много популярен в Западна Европа. Например, организираме наблюдение на птици (Birdwatching), на растения. Българските традиции и култура също са много интересни за чужденците. Независимо, че идват заради природата, те проявяват голям интерес към посещения на исторически забележителности и пр. За тях е интересно да научат, че по нашите земи има тракийски находки, датирани 6 хилядолетия пр. Хр., да се запознаят с фолклора ни и т.н. България е на пътя на два потока на миграция на птици и привлича познавачи от цял свят. Николай Дилчев, баща ми, е пионерът в България за тази дейност – наблюдение на пернатите в естествена среда. Беше биолог по образование и положи основите на този вид работа у нас. Майка ми също е биолог. Аз помагам на родителите си от много малък. След като завърших етнология и международни отношения, работих и на други места, но с идеята да натрупам повече опит и знания, за да продължа някой ден.

Синя гарга (Coracias garrulus)
Петър Дилчев разказва още, че в България могат да се видят редки видове пернати през цялата година. Най-често от наблюдение на птиците, както и на други животински и растителни видове се интересуват британските поданици. Но не са малко и гостите от Белгия, Германия, Швейцария, Холандия – страни, в които този вид туризъм е популярен. Имали сме и туристи от Япония, Южна Африка, Нова Зеландия, Австралия, общо-взето от цял свят – казва Петър и допълва:

България първо много ги впечатлява с красивата си природа, но и хората ги също впечатляват – българите са гостоприемни. Обсъждаме предварително какви птици искат да видят. Известно е, че Източните Родопи са сред най-добрите места за наблюдение на грабливи и хищни птици в цяла Европа.

Египетски лешояд (Neophron percnopterus)
През пролетта има най-богати възможности. Тогава обикаляме буквално цялата страна – освен Родопите, Северна България, стига се до крайбрежието на Черно море. Непременно трябва да се види природния резерват „Сребърна“ – единственото място в България, където гнезди къдроглавият пеликан (той гнезди само на още три места в Европа). През есента птиците от цяла Европа мигрират по т. нар. път „Виа понтика“ – наблюдаваме ги по цялото Черноморие, от Каварна до Бургас, Атанасовското езеро и още на юг. Има огромна маса птици, гледката е забележителна.

Червеногуша гъска (Branta ruficollis)
Един рядък и застрашен вид е червеногушата гъска, която зимува в България. Случва се понякога около 90% от световната популация да зимува в България. Туровете се водят от специализирани гидове. Подбираме ги в зависимост от областта, в която е тяхната специализация в тази сфера. Работим с професори, университетски преподаватели, научни работници от БАН. През последните години се наблюдава по-голям интерес към страната ни за подобни посещения, но мисля, че ако държавата обръща по-голямо внимание на подобен вид бизнес и помага в популяризирането му, той ще се развие. Засега свързват България със ски курортите и с възможността да се отиде евтино на море, например. А чужденците, които се интересуват от туризъм сред природата, не са само специалисти, макар че има такива. Обикновено гостите са представители на различни професии, интелигентни хора, интересни личности. Те се интересуват от опазване на околната среда, на дивата природа. Независимо от коя страна идват, те остават завинаги приятели на България.

Снимките са предоставени от Петър Дилчев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50