Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ETNOTIX с официална премиера пред публика

Снимка: личен архив

Квартет от гъдулки, народна певица, китарист и перкусионист – това е съставът, обединил усилия и идеи в група ETNOTIX. Оригинално и запомнящо се, името на формацията е много подходящо за музикалния заряд на пиесите в репертоара, съчетаващи фолклор, етно, поп и рок. Младите изпълнители привличат все повече почитатели. Независимо, че първият им самостоятелен концерт предстои, те са били многократно на сцената в програмите на фолклорен ансамбъл „Чинари“. Как се е появила идеята за създаването на ETNOTIX и какво да очаква публиката на 7 април в Sofia Live Club научаваме от Десислава Тодорова и Любомира Павлова.

Десислава е от Варна, завършила е там музикалното училище със специалност гъдулка. В момента учи българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а в групата свири втора гъдулка.

Идеята за „Етнотикс“ – разказва тя – е на продуцента Асен Павлов и Ангел Добрев – известен гъдулар, солист на ОНМ на БНР. Работим заедно от около две години. Специално за нас музика написаха признати майстори в жанра – освен Ангел Добрев, това са Костадин Генчев, Кирил Владов и др. Опитваме да правим и кавъри на известни световни хитове, самите ние също създаваме музика. С пълни шепи „грабим“ от автентичния фолклор и го обработваме според собствените си виждания. Като ученичка изпълнявах най-често тракийски и странджански фолклор. От известно време живея в София и започнах да свиря с удоволствие и шопски. Всички ние имаме една много важна цел – да пазим традицията, но да я показваме по нов начин. Искаме да популяризираме народното изкуство сред младите хора. Ние сме го изучавали в специализирани училища и харесваме много необработените песни и мелодии, но те като че ли по-трудно достигат до по-широк кръг наши връстници. В „Етнотикс“ смело съчетаваме българските мелодии с различни стилове, надяваме се да се утвърдим като група със собствен стил.


Любомира е възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков“ в София, където е завършила народно пеене, продължава образованието си в Софийския университет, специалност музикална педагогика. С нея продължаваме разговора за мястото на необработения фолклор, както и за различните му стилови превъплъщения.

Бих могла да кажа, че според мен автентичният фолклор може да бъде приет също толкова добре и в оригиналния си вид. Свидетели сме колко е популярна нашата традиционна музика в САЩ, Англия и много други страни. Но ние искаме да разгърнем повече възможностите ѝ, да покажем, че може да се съчетава с всичко и има място навсякъде по света. Не само ние, много музиканти правят подобни експерименти, при това много успешно. За концерта на 7 април сме подготвили поредица от изненади. Специален гост е шампионката по бийтбокс Адриана Николова, популярна повече като Печенката. Всички парчета са по музика и текст на Ангел Добрев, sound design Кирил Добрев. Нека представим и останалите участници в групата: Деница Христова е първа гъдулка, трета гъдулка и беквокал – Деница Дончева. На алтова гъдулка (интересен инструмент с нисък строй) свири Латина Буневска. На перкусиите е Калоян Павлов, известен на публиката и като много атрактивен танцьор, на китарата е Александър Кирилов. Всички членове на групата са с музикално образование. Вълнуваме се много, защото това е първото ни сериозно представяне. С него искаме да заявим нашето присъствие на музикалната сцена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35