Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остра полемика – да се забрани ли бурката в България, или не?

БНР Новини
В момента бурки в България носят предимно някои жени в ромския квартал на Пазарджик, но и болшинството от самите му жители не подкрепят този символ, защото смятат, че разделя хората.
Снимка: БГНЕС

Запитан тези дни дали българското законодателство трябва да забрани носенето на бурки на обществени места, главният прокурор Сотир Цацаров отговори, че трябва да има ограничение за носенето на бурки най-вече в учебни заведения. Препоръча изрично дискусията да се води внимателно, за да няма нараняване на религиозни чувства. Изявлението бе асоциирано от някои с борбата срещу радикализацията в България, защото то бе направено в град Пазарджик, докато там се водеше заседание по делото срещу 14 мюсюлмани, обвинени в проповядване на антидемократична идеология и война. Последва остра обществена полемика, показваща, че темата е много чувствителна.

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева подкрепи позицията на прокурора на среща с повече от 400 преподаватели и директори на училища, но по-късно отчете, че проблемът се преекспонира, защото бурки в българските училища носят най-много 5 момичета. Кунева все пак смята, че проблемът трябва да се дискутира с оглед на необходимостта бежанците да бъдат накарани да се съобразяват с условията в страната.

Парламентарно представените националистически организации ВМРО и Национален фронт за спасение на България се обявиха безрезервно за забрана на бурката. Националистите настояват, че тя не е характерна за българските мюсюлмани и разпространението й не е проява на религиозни чувства, а политика, предназначена да покаже, че ислямът разширява присъствието си в страната.

Останалите парламентарни сили засега не правят изявления по въпроса. От такива се въздържат също Българската православна църква и Главното мюфтийство на мюсюлманите. Не така обаче стоят нещата на равнище експерти и неправителствени организации. Дългогодишният журналист и бивш посланик на България в Египет Иван Гайтанджиев смята, че позицията на прокурора Цацаров е правилна и съответства на нагласата в българското общество спрямо носенето на бурка, която не се споменава никъде в Корана, представлява откровен символ и опасна фасада на радикалния ислям, и неслучайно е забранена в Германия, Франция и Белгия, а дори в някои части от Турция. На другия полюс на полемиката е директорът на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия Антонина Желязкова. Според нея бурка в България носят предимно жените от ислямизирания ромски квартал "Изток" в Пазарджик, но го правят от желание да покажат, че са различни. Затова и Желязкова твърди, че жените могат да ходят облечени както искат, а забраната на бурката със закон би било ужасяващо. Подобно е и становището на  председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Той смята, че няма належаща обществена нужда от забрана, а произволното асоцииране на жените, които носят бурки, със заплахата от тероризъм е признак за антимюсюлмански предразсъдъци. Известният професор по културна антропология Ивайло Дичев отива по-нататък и твърди, че „битката с несъществуващите в България бурки е поредна победа, която ще извоюва популизмът пред истеризирания от крайно десните електорат“ и целта е да се представи ислямът като нещо върху което да бъдат прехвърлени всички отговорности за кризата в съвременното общество и държави.

Темата е крайно чувствителна, но начинът по който полемиката се води и кръгът от участници в нея, подсказват, че на този етап до национална забрана на бурката няма да се стигне. Националистите от ВМРО вероятно си дават сметка за това, защото си поставиха целта да постигнат забрана на общинско равнище в Пазарджик чрез промяна в Наредбата за обществения ред. В Пазарджик тази цел споделят и повечето жители на самия ромски квартал „Изток“, където носенето на бурка е ежедневие, защото смятат, че този символ разделя хората и насажда омраза, а някои от съгражданите им го носят срещу пари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03