Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският клуб „Петното на Роршах” – сцена на значими български писатели

БНР Новини

За мнозина тестът на известния психолог Роршах с мастилените петна е ключ към собствената им душа с помощта на науката. А за други „Петното на Роршах” е култово пространство в Пловдив – място за среща на чаша бира със свободния дух на независими творци. Клубната култура има запазено място в артистичния живот у нас. Доказва го клубът „Петното на Роршах”, който вече петнайсета година е сцена за сериозна литература, интересна музика, но и за изграждането на добра публика с любопитство към всичко това. Създателят му – писателят Александър Секулов, казва, че клубът е независим от масовия вкус, не служи на определени артисти и е свободен да прави неща, които другите не си позволяват. Т.е., ние се опитваме да се движим преди публиката, надявайки се тя да ни има доверие и да ни следва, обобщава той.


Всеки вторник „Петното на Роршах” отваря врати за срещи със значими български писатели и книги.




Литературният салон „SPIRT&SPIRIT” съществува вече седма година и основната му цел е да „съшива” българската литература в нейната цялост, да показва различни по възраст, стил, тематика, темперамент и популярност автори, да открива нови тенденции преди всички останали да се сетят, че представляват ценност и интерес. Що се отнася до качеството, с течение на времето изградихме доверие в добрите български писатели и издатели и те знаят, че ще срещнат добронамерено, професионално и етично отношение към себе си, разказва писателят.


Има обаче автори, които са табу. Литературният салон не би допуснал например т.нар. производители на книжни продукти – определен брой страници с корица, продаваеми чрез медийната популярност на дадени лица и добре приети от издателствата заради гарантираната печалба, категоричен е Александър Секулов.

Теодора Димова в „Петното на Роршах”В „Петното на Роршах” вече са гостували редица добри поети и писатели – Здравка Евтимова, Теодора Димова, Владимир Зарев, Радослав Парушев, Николай Милчев, Тома Марков... Съвсем скоро предстои среща с Аксиния Михайлова, лауреат на престижната френска награда за поезия „Аполинер”.

Милен Русков (носител на престижни литературни награди) не само че е гостувал в „Петното на Роршах”, но веднъж по собствено желание води една от срещите, – продължава Александър Секулов. – И именно в нашия клуб той се съгласи романът му „Възвишение” да бъде превърнат в театрален спектакъл. След една успешна година на сцената на Пловдивския театър постановката ще бъде възстановена за нов живот през септември, когато ще бъде готова сцената на театъра.

Александър Секулов не е само откривател на „висока литература”, но и продуктивен писател. В края на м.г. от печат излезе последната му творба – „Скитникът и синовете”. За нея казва, че това е роман за трудния път към светлината в отношенията между бащи и синове. Писателят избира именно светлината, вместо да описва страданието, защото му е омръзнало от прекаленото вторачване в драматизма на живеенето и в неговото безсмислие. По повод на мноогобразието от българска литература на пазара Александър Секулов твърди следното:

Българският автор започва да става интересен на българския читател. Българският писател започва да става интересен на българския издател. Разбира се, има желание да се опитват различни неща. Интересно е докога ще продължи това многообразие от издаване на български книги. Мисля, че в даден момент ще има известен отлив и отношенията между издател и автор ще стават все по-професионални. Ще има и диференциация на издателствата, както е по света.

Писателят не знае дали е успял да възпита естетически усет и вкус към добрата литература чрез своя литературен салон и подчертава, че това не му е необходимо, за да представя и занапред качествени автори и творби. Ала в днешно време не бива да очакваме признание за труда си и по-добре е да се настроим иронически и стоически, добавя с усмивка той.

Снимки: предоставени от Александър Секулов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35