Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилен миграционен натиск към България няма, но подготовката за такъв продължава

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опасенията, че след закриването на т.нар. Балкански маршрут миграционният поток към Западна Европа ще се пренасочи през България засега не се оправдават. Според анализите на МВР България не влиза в новите трасета, по които ще минават миграционните потоци, но въпреки това, страната усилено се готви за посрещане на засилен натиск.

Сухопътните граници са подсилени с армия и жандармерия вече повече от месец и те непрекъснато стиковат действия за евентуални критични ситуации. Подготвя се взаимодействие и със съседни държави, не само между министерствата на вътрешните работи, но и между министерствата на отбраната. В края на тази седмица вътрешният министър Румяна Бъчварова се договори с гръцкия си колега Николаос Тоскас за укрепване на сътрудничеството и обмен на изпреварваща информация относно подготвяни опити за незаконно преминаване на общата граница. Гръцката страна увери, че скоро ще ратифицира тристранното споразумение с Турция за контактен център на българския ГКПП Капитан Андреево. Същевременно военните министри на България и Гърция Николай Ненчев и министър Панос Каменос се разбраха работни групи да проведат разговори за евентуални общи операции на въоръжените сили в случай на бежански натиск.

Разговори по миграционните въпроси министрите на вътрешните работи и на отбраната на България бяха провели преди това и с колеги от други съседни държави. На 18 март една среща на министрите Ненчев и Бъчварова с македонските им колеги Оливер Спасовски и Зоран Йолевски, проведена на ГКПП Златарево, демонстрира категорична политическа воля на българските и македонските власти заедно да противодействат на незаконния трафик на хора. Седмица по-късно, на 23 март, военният министър Ненчев се договори в Ниш със сръбския си колега Зоран Джорджевич за обмен на информация и взаимодействие при предотвратяването на незаконни преминавания на границата.

Подготовката за засилен бежански натиск не се изчерпва с това. Тази неделя в Бургаския залив Военноморските сили и „Гранична полиция“ на България провеждат учение за противостоене на миграционен натиск откъм Черно море, макар и този маршрут да е особено труден за мигрантите. Скоро се очаква тристранна среща на министрите на отбраната на България, Гърция и Румъния за договаряне на единна платформа за защита на региона. Интензитетът и обхватът на подготовката за засилен миграционен натиск е свидетелство, че макар опасенията от такъв досега да нямат потвърждение, рискът продължава да е сериозен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04