Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши 47-то издание на конкурса за поп и рок песен на БНР – „Златна пролет“

От самото създаване на Българското национално радио, музиката е заемала особено важно място в програмите на медията. Едно от многобройните доказателства за това, е и създаването на конкурса за нова българска поп и рок песен „Златна пролет“. За първи път той се е провел през 1970 година, а сега отбелязахме неговото 47 издание.

Идеята е да се представят на аудиторията както добре познати изпълнители, така и да се даде шанс на млади и все още неутвърдени автори. Тъй като конкурсът е за нова песен, това събитие е особено предизвикателство за композитори, текстописци и аранжори. На сцената на първо студио на БНР застават творци и изпълнители, чиито творби са избрани след предварителен подбор от селекционна комисия, състояща се от музикални редактори-водещи на предавания за българска музика.

И тази година, на 47-то издание на „Златна пролет“ бяха избрани песни, жанрово различни и даващи нов облик на звученето на медията. При избора на 11-те песни, които стигнаха до финал, своя глас дадоха още и слушателите на БНР, както и професионално, и журналистическо жури. На заключителния концерт, който се състоя на 12 април в първо студио на БНР, своите песни представиха 11-те финалисти. Сред тях бяха Милена Костова, Кремена Димитрова, Васил Петров, Димитър Атанасов в дует с Мариана Попова, Вера Шандел в дует с Кирил Калев, както и групите „Спринт“, „Хибрид“, „Хоризонт“, „Атлас“, „Акустик Пойнт“ и DerHunds. Първа награда спечели младият творец Димитър Атанасов с авторската си песен „Връщам се“. Той е отдаден на музиката и е доказал таланта си като композитор и изпълнител в различни конкурси, музикални реалити ТВ формати. Ето какво сподели победителят за слушателите на Радио България, след получаването на приза:

Димитър АтанасовПесента беше в доста по-различен вид, преди да я представим тук. Причината бе в това, че се смениха певиците в дуета. Оригиналната версия бе изпълнена от Стелияна Христова, а сега пее Мариана Попова. На концерта представихме „Връщам се“ в акустична версия. Там е нашата сила. Ние тримата, аз – вокал и пиано, Мариана - вокал и Алекс Нушев – китара, а също и аранжор на песента. Взехме решение да я изпълним в нейния първоначален вариант. Разбира се, предизвикателството да импровизираш на живо се получи, така че сме доволни. Спечелването на награда не е никак малко за такъв дует. Мисля, че песента ни ще има бъдеще. Сега предстои да я запишем в студио в този й акустичен вариант, в който я представихме на сцената. Вярвам, че тя ще влезе в програмата на БНР.

Слушателите на БНР също дадоха своя глас при избора на песен, а той беше за композицията „Едно начало“ в изпълнение на Милена Костова. Музиката е на Ефтим Чакъров, текстът е в съавторство между певицата и Радомира Михова. Милена е завършила висшето си музикално образование с поп и джаз пеене в НБУ. От години живее и работи в Копенхаген. Основно се изявява на европейската клубна сцена, а в България я връщат различни проекти и музикални събития като този конкурс.

Във всяко едно издание на „Златна пролет“ има награда и за дебют. Така се дава възможност на млади автори да открият своя път на професионалната сцена. Сега този шанс получи група „Хибрид“ с песента „Прозорец“. Основател е Рене Ранев, популярен с авторските си проекти. В тази композиция той си сътрудничи с Георги Трифонов, автор на музиката и текста.

Наградата на музикалната и журналистическа гилдия тази година отиде в ръцете на Васил Петров – име, отдавна познато не само на родната, но и на чуждата поп и джаз сцена. Той взе участие с песента „Пролетта е в мен“ по музика на Валери Петров и текст Иван Беловски.

Наградата, към която се стремят повечето изпълнители през последните години, е собствен концерт на фестивала „Евросоник” в Грьонинген, Холандия. Това е и най-голямата награда, която БНР и конкурсът „Златна пролет“ дават на изпълнител или група. На тазгодишното издание призът, който включва участие на фестивала и парична награда, дадена от професионалното жури, отиде в ръцете на музикантите от Der Hunds за песента „Спомен“ по музика на групата и текст на Борислав Мудолов. Това е алтернативна рок група, която има издадени два албума, а скоро предстои да излезе и трети. Участвали са във всички рок фестивали у нас и са били подгряваща група на звезди като Guns’n’Roses, Ugly Kid Joe и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15