Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът във фокуса на българo-френските отношения

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

„Туризмът е основен носител на културата на една страна” – това заяви  френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан при посещението си във Велико Търново в рамките на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” 2016. Според него:

СнимкаНай-големият проблем на нашия съюз е фактът, че ние сме толкова разнообразни, че не се  познаваме и си нямаме доверие. Затова мисля, че туризмът  е един от инструментите народите в съюза да се познават по- добре  и да искат да изградят нещо наистина сериозно, един истински съюз с тежест в света.

Негово превъзходителство заяви, че България може да предложи точно това, което интересува френската публика – автентичност, различно преживяване. България трябва да се възползва от проблемите в Тунис и Северна Африка и да привлече вниманието на френските туристи. Освен това предстоят три поредни години, в които български градове ще бъдат европейски столици:

През 2017 Варна ще е европейска столица за младежта, през 2018-та София ще е европейска столица на спорта, а България ще бъде председател на Съвета на Европа. Пловдив ще бъде  Европейска столица на културата през 2019. Имате 3 години, в които може да рекламирате повече. Така може би ще имате много повече туристи в сравнение с Хърватия, която сега се посещава от 150 хиляди французи годишно, а България от 35 хиляди.

Посланик дьо Кабан съобщи, че Франция ще даде и подкрепа на държавните  и публични туристически субекти за да бъде разкрит туристическия потенциал на България. През втората половина на 2016 г ще бъде организиран туристически форум България-Франция: „Туризъм, култура, свободно време”. Още преди него Френският културен институт в София ще организира тематични конференции за рекламата и за развитието на туризма у нас.

По време на срещата  между посланика на Франция и кмета на Велико Търново стана ясно, че френски архитекти ще помогнат за  организиране на международен конкурс за проектиране в старата българска столица.Става дума за терена на Старото военно училище с площ от 160 декара, която ще се превърне в  нов градски център -  с много зеленина и пешеходни зони. Финансирането ще бъде с европейски средства  по  Оперативна програма „Региони в растеж”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Когато небцето пътешества във времето – кулинарните турове все по-популярни сред младите у нас

Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го видиш с очите си, но и да го вкусиш с небцето си . Всяко българско село, всеки град или регион си има своя специфичен дъх и аромат. Един от начините да ги опознаете са кулинарните маршрути,..

публикувано на 16.08.24 в 09:25

Гл. ас. Радослав Йорданов: Няма как да опознаеш Дунава, ако не се "гмурнеш" в него

Лятото може да е незабравимо не само с почивка край морето, а и с разходка до дивите плажове на Дунава. Всяко от градчетата по бреговете на голямата река си има своето място, където човек може да разпъне чадър и да стъпи върху фините речните пясъци...

публикувано на 14.08.24 в 09:45

Възстановен е мостът на Кольо Фичето в град Бяла

След дългогодишна разруха, един от емблематичните мостове, строени от майстора зидар Кольо Фичето, е готов отново да посреща туристи.  Беленският мост е построен над река Янтра през 1865 - 1867 г. по нареждане на валията на Дунавския..

публикувано на 11.08.24 в 09:10