Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът във фокуса на българo-френските отношения

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

„Туризмът е основен носител на културата на една страна” – това заяви  френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан при посещението си във Велико Търново в рамките на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” 2016. Според него:

СнимкаНай-големият проблем на нашия съюз е фактът, че ние сме толкова разнообразни, че не се  познаваме и си нямаме доверие. Затова мисля, че туризмът  е един от инструментите народите в съюза да се познават по- добре  и да искат да изградят нещо наистина сериозно, един истински съюз с тежест в света.

Негово превъзходителство заяви, че България може да предложи точно това, което интересува френската публика – автентичност, различно преживяване. България трябва да се възползва от проблемите в Тунис и Северна Африка и да привлече вниманието на френските туристи. Освен това предстоят три поредни години, в които български градове ще бъдат европейски столици:

През 2017 Варна ще е европейска столица за младежта, през 2018-та София ще е европейска столица на спорта, а България ще бъде председател на Съвета на Европа. Пловдив ще бъде  Европейска столица на културата през 2019. Имате 3 години, в които може да рекламирате повече. Така може би ще имате много повече туристи в сравнение с Хърватия, която сега се посещава от 150 хиляди французи годишно, а България от 35 хиляди.

Посланик дьо Кабан съобщи, че Франция ще даде и подкрепа на държавните  и публични туристически субекти за да бъде разкрит туристическия потенциал на България. През втората половина на 2016 г ще бъде организиран туристически форум България-Франция: „Туризъм, култура, свободно време”. Още преди него Френският културен институт в София ще организира тематични конференции за рекламата и за развитието на туризма у нас.

По време на срещата  между посланика на Франция и кмета на Велико Търново стана ясно, че френски архитекти ще помогнат за  организиране на международен конкурс за проектиране в старата българска столица.Става дума за терена на Старото военно училище с площ от 160 декара, която ще се превърне в  нов градски център -  с много зеленина и пешеходни зони. Финансирането ще бъде с европейски средства  по  Оперативна програма „Региони в растеж”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35