Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Паоло Кортези: Без помирение между жертви и палачи България не може да върви напред

БНР Новини
Първото поклонение пред паметта на загиналите в лагера „Белене” през 1990 г.
Снимка: Георги Георгиев – Джони

На 28 май, когато за пореден път ще се поклоним пред жертвите на комунизма и в присъствието на президента, в Белене ще бъде положен първият камък на Мемориал на мъчениците през 20-и век. С изграждането на възпоменателния парк градът ще се превърне в място на паметта, за да не забравяме никога невинните жертви, осъдени на робство и смърт в концентрационните лагери.

България е единствената европейска страна, която няма мемориал на жертвите на тоталитаризма. За да поправи тази несправедливост, католическият свещеник в Белене Паоло Кортези основава фондация и започва да набира средства. Идеята му е да превърне някогашния концлагер, създаден с решение на комунистическото правителство през 1949 г., в Мемориален парк. А нежеланието на българското общество да прочете безпристрастно близкото си минало той обяснява с психологическа причина.



Това е голяма рана в българския народ, защото българи са убили българи, казва отец Паоло Кортези. – И тук има разлика с турското робство – не говорим за чужденци, а за нещо, случило се в семейството на българите. Разбирам, че това е травма и че много хора не желаят да отварят тези страници. Те предпочитат да забравят, защото е мъчително да осъзнаеш, че член на твоето семейство е убил свой брат или сестра. Когато обаче има рана, тя трябва да се отвори и да се види какво има вътре. Т.е., първо да се запознаем с истината, с фактите и след това да я лекуваме. А този конфликт, оставил за 45 години много жертви, ще бъде излекуван само чрез помирение – когато палачите кажат „Сгреших”, „Извърших престъпления”, а жертвите „Аз ти прощавам”. Целта на паметта е да постигнем помирение. И само когато раната бъде излекувана, ще можем да вървим напред. Но ако не направим нищо, ще продължим да боледуваме.

Едва десетгодишен, Паоло Кортези решава да се посвети на вярата и постъпва в семинария. Пристига в Белене преди пет години и вижда Божи знак в това, че служи в града на своя брат пасионист – блаженият Евгений Босилков. Вече няколко години свещеникът води на поклонение български и италиански групи, защото „тези места са напоени със сълзите и кръвта на невинни хора и когато ги почитаме, растем в нашата човечност и ставаме по-добри”. 

Не можем да разберем историята на България, без да влезем в контекста – епохата на тоталитарните режими в Европа, смята свещеникът. – Малко известно е, че през 1942-44 г. Белене е трудов лагер за евреи и комунисти при правителството на Богдан Филов. А след това е място за страдание на антикомунисти и има общо с Румъния, Унгария, Полша, Германия, Италия, Испания. Затова в Белене почитаме жертвите от България заедно с европейските страдалци през 20-и век.

Христос е казал: „Истината ще ви направи свободни”. Според отец Паоло Кортези не бива да се страхуваме от истината за комунистическото минало, а това са лицата, имената и историята на жертвите. Той се надява паметта им да не бъде ползвана като политическо оръжие и нещо повече – в учебниците по история да бъде отделено място за мъчениците на 20-и век, сред които много православни, католически и протестантски духовници. Изобщо стъпките към помирението са много, обобщава отец Паоло Кортези.

Разбира се, България да има мемориален парк и музей на репресираните. Друга стъпка е историята на 20-и век да влезе в учебниците, за да възпитаме младото поколение в духа на истината за тоталитарните режими – фашизъм, нацизъм, комунизъм. Необходимо е също така да имаме литература, документални филми, да се ангажират театрите, тъй като културата на паметта е важна и има връзка с много неща на различни нива.

Италианският свещеник вярва, че догодина Мемориалният парк ще бъде открит. И как иначе, щом има небесната благословия на блажения Евгений Босилков.

Той ни учи на помирение. От неговата уста никога не е излязла лоша дума против властта. Той е живял и умрял като Исус Христос – само с любов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03