Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Красотата" – нов албум на джаз певицата Белослава

Снимка: личен архив

На 23 април, в навечерието на Цветница, Белослава ще подари на почитателите си своя нов проект „Красотата“. Красотата ще спаси света, както хората обичат да казват, а певицата добавя и…красивата музика към нея.

Изминаха четири години от последния й компактдиск, озаглавен  „Когато има защо…“. И сега, през четвъртия месец от годината, джаз певицата отново ще ни поднесе красива музика в четвъртия си студиен албум. Ето какво сподели Белослава за красотата на живота, която е дала име на този албум:

Красотата е един храм, едно собствено лично пространство, което всеки разбира по свой начин. Аз се грижа за вътрешния храм, този на сърцето. В увода на песента разказвам как красотата, когато е млада, „ покорява, после без милост и жал изоставя”. Тя остава онази дълбока вселена, която в душите ни живее и се храни от добрата музика, от любовта. Искам ясно да заявя, че красотата, към която се стремим аз и моите колеги на сцената, както и музиката, която правим е вдъхновяваща. Красотата се връща, ако през годините човек я захранва с добро.
 
Албумът е двоен, в него има два диска – продължава да разказва певицата. – Това беше и нашата тайна, която пазихме до последно. Първият албум е акустичен и го нарекохме „Любовта“. В него пея аз, заедно с Лили Йончева /перкусии/, Юрий Божинов (контрабас) и Живко Петров (пиано). Това е проект отпреди 12 години, съставен от десет песни, досега не е издаван. Решихме, че трябва да види светлина. Всички композиции са познати на публиката ни. Вторият е албумът „Красотата“, който също е с десет песни. От тях вече пет сингъла са излезли на музикалния пазар, сред тях са „Няма“, „Времето за мен си ти“, „Лятото зад ъгъла“, „Красотата“. Последният е дует с Графа – „Сън“, към който има вече и клип. Песента „Мама“ се получи много спонтанно. На 1 януари тази година китаристът Антони Рикев, който е написал три от песните в новия ми албум, се обади за да ми предложи мелодия. Като я чух, толкова се вдъхнових, че до края на деня написах текст. Така се роди песента, посветена на моята майка „Мама“,  а аз бях най-щастливият човек на света.

Освен в София, Белослава ще направи премиера на албума „Красотата“ и в други градове из страната до края на годината. Засега след столицата следва концерт в Бургаската опера.

На 23 април  в София и на 25-ти в Бургас, ще сътворим музика между пет планети – допълва певицата. – Това са моите колеги. Музикалният свят на всеки един от тях е богат колкото планета. Живко Петров /пиано/ е човекът, без когото аз не мога вече 18 години.Той е музикален продуцент на по-голямата част от песните в албума, които написа и аранжира. Почти толкова време работим заедно с Димитър Семов (ударни). С Росен Захариев – Роко (тромпет) вече 15 години „пресичаме пътищата си” на сцената, а Димитър Карамфилов (контрабас) е невероятен джазмен и също свири в „Красотата“. С нас ще бъде и Елена Кокорска (беквокал), на която продължавам да се възхищавам. Тя има уникален глас,  пет години работим в съвместни проекти. Графа ще бъде мой гост, защото съвсем наскоро излезе нашият дует „Сън“. С него сме приятели от 20 години, а едва сега правим заедно песен и тя е фантастична. Venzy, който пее с мен във „Времето за мен си ти“, на концерта също ще се качи на сцената. Адриана Николова-Печенката, шампион по бийтбокс, ще се изяви в една важна R’B част. Затова казвам, че когато пея с тези музиканти, се чувствам като между планети. На моменти съумявам да се дистанцирам от своето изпълнение, за да мога да им се насладя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25