Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарено гласуване на промените в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

В четвъртък в Народното събрание започна второто четене на промените в Изборния кодекс. Два часа и половина продължиха пренията само по първа точка от предложенията за промени, а именно задължителното гласуване на избори. Това се прие със 109 гласа „за“, 74 – „против“ и 10 въздържали се. БСП и ДПС бяха против предложението, но то мина с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт и АБВ.

Интересно бе гласуването на коалиционните партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок. Двама техни депутати гласуваха „за“, 13-„против“ и петима се въздържаха. Отрицателния вот на 13-те те обясниха с това, че принудата към гласуване противоречи на демократичните принципи. От БСП и ДПС пък направо обявиха текста за противоконституционен, защото в Основния закон гласуването е обявено като право, а не като задължение. Ето защо ДПС обяви, че ще атакува текста в Конституционния съд, въпреки витиеватата, според тях, формулировка в него на задължителното гласуване като „граждански дълг“.

Не по-малко интригуващо премина гласуването на още две от предложенията за промени в Избирателния кодекс – за създаването на избирателен район в чужбина и за провеждането на референдуми едновременно с избори. И в двата случая ГЕРБ се отметна от предишните си решения и гласува „против“. Само преди година в Народното събрание мнозинството прие решение за избори „две в едно“. Сега, с тази поправка, референдумът, иницииран от шоумена Слави Трифонов, ще се проведе през юли или август, а не с заедно с президентските избори наесен. Въпросите, включени в предложения от него референдум, са за задължително гласуване, намаляване двойно броя на народните представители, намаляването на държавната субсидия на политическите партии и мажоритарен избор в два тура на директорите на областните дирекции и на районните управления на МВР.

И още една изненада имаше при гласуването на третата точка от предложенията. Народните представители от ГЕРБ гласуваха срещу внесения от самите тях текст за създаване на отделен избирателен район „Извън страната“. Така те подкрепиха ДПС и БСП и заедно с Патриотичния фронт, АБВ, "Атака" и Българския демократичен център отхвърлиха поправката, приета по-рано от парламентарната правна комисия. Това означава, че както и досега българите в чужбина ще могат да гласуват само за партийна листа, но не и преференциално за някой от включените в нея кандидати – право, което имат избирателите в страната.

Най-впечатляващият резултат от тези гласувания в политическо отношение е създалото се напрежение в управляващата коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок, който в случая бе единен както никога.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30