Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменският хор „Бодра песен” е победител в „Музикант на годината 2015”

БНР Новини
Снимка: Радио Шумен

Победителят в тазгодишното двадесет и пето издание на анкетата „Музикант на годината“ на предаването за класическа музика „Алегро виваче” на програма „Хоризонт“ на БНР, стана шуменският хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова. Хорът има дългогодишна история, а негов създател е проф. Венета Вичева.



За първи път в историята на допитването до слушателите, хоров състав печели голямата награда, а оркестър – наградата в категория „Дебют”. Това е новосформираният камерен оркестър „432” с диригент Иван Янакиев. Призът за музикален проект на годината, грабна Фестивален оркестър от възпитаници на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” – Русе. Млад музикант на годината стана ученичката от Пловдив Мария-Десислава Стойчева. Пианистката проф.Борислава Танева взе плакет в категория активна творческа дейност. Други призьори  на изданието са и Русенска опера за премиерата на „Катерина Измайлова” от Шостакович, както и Камерен оркестър „Орфей” от Перник с диригент Райчо Христов – за 40-годишния юбилей на състава. За цялостно творчество бе отличен хоровият диригент проф.Стоян Кралев.

Носител на наградата за изключителен принос към българската култура стана мецосопраното Христина Ангелакова, една от гранддамите на българската опера, изиграла едни от най-паметните и бляскави роли по престижните световни сцени.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15