Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писмо във Фейсбук стана причината за по-щастлив Великден на българските пенсионери

БНР Новини

Прочувственото писмо на пенсионерката Снежана Кежева до омбудсмана на Република България - Мая Манолова, постави старта на едно добро предпразнично дело, а именно националната кампания „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“. В писмото жената обяснява несъгласието си с факта, че няма да получи 40-те лева великденска надбавка, която се отпуска от държавата, тъй като пенсията й надхвърля с малко над 1 лев сумата, до която е определена границата за еднократната помощ.

Снежана Кежева и Мая МаноловаСлед среща между омбудсмана и Снежана идеята за подобна кампания е налице, а до момента има събрани над 420 хиляди лв., с които ще бъдат подпомогнати най-нуждаещите се пенсионери, чиито пенсии надвишават прага с минимална сума. Най-вероятно те ще бъдат над 20 хиляди души. Точният брой ще стане ясен след края на инициативата. Ще бъдат раздадени ваучери на стойност 20 лева, които ще могат да бъдат използвани за пазаруване в близо 5000 магазина в цялата страна. Всеки може да дари 1 лев по банкова сметка или чрез SMS, като сумата е освободена от ДДС. Повече за инициативата разказа Мая Манолова в интервю за Радио България:

Инициативата тръгна буквално от дома на Снежи Кежева. Тя ме помоли да отида до тях, тъй като нямаше как да дойде до областната управа, защото е в инвалидна количка. Болката на жената беше, че отново няма да получи помощ от правителството за Великден. Всяко правителство определя някакъв праг, до който дава социална подкрепа на хора, които се нуждаят от нея. Тези, които са с малко над прага, винаги понасят болезнено факта, че няма да получат надбавка. Зароди се идеята, че с доброта и отношение от останалите членове на обществото може да подкрепим тези пенсионери. Самата Снежи ми разказа, че с колкото и  трудности да я е сблъскал животът, винаги се е опитвала да направи нещо добро. В кампанията се включиха даже и пенсионери, които ще подкрепят други пенсионери.

Снимка

Известни българи, които подкрепят кампанията „Великден за всеки“ и помагат в събирането на средства, са Николина Чакърдъкова, Тити Папазов, Йордан Йовчев, Деси Бакърджиева, Тончо Токмакчиев, Румен Луканов и Криско. В кампанията се включиха също Българският червен кръст, Националното сдружение на общините в България, фирми – производители на храни, работодателски организации, представители на властта, кметове, медии, сред които и БНР, Националният алианс за работа с доброволци, студенти от цялата страна и Български пощи, в чиито клонове възрастните хора ще могат да получат ваучерите си. След старта си кампанията успява да зарази с позитивния си дух и стимулира други добри предпразнични дела – младежи организират инициатива „Купи и дари“, провеждат се музикални концерти с благотворителна цел, а лекари извършват безплатни прегледи на пенсионери. До този момент обаче производителите и продавачите на храни са изправени пред трудности и данъци – 20 на сто ДДС и 10 процента корпоративен данък, когато имат желание да даряват храна. Сега те предпочитат да я изхвърлят.

Омбудсманът разкри намеренията си по отношение на дарителската дейност в бъдеще и как тя може да бъде оптимална за всички:

Много от хората в тази кампания не обърнаха внимание, че е хубаво да даряваме и правим добро по празниците, но трапезата на пенсионера е бедна във всички останали дни от годината. Факт е, че в България се унищожават стотици тонове храна – около 700 хиляди тона, според изчисления на неправителствени организации. Свидетели сме как възрастни хора ровят в кофите за боклук, особено в тези, които са около големите хранителни магазини. Фирмите, които произвеждат и търгуват с храни, имат по-голяма изгода да унищожават храните, вместо да ги даряват. Трябва да направим една кампания, една обществена дискусия, след Великден. Тя ще се отнася към това как да бъде променено законодателството така, че тези хора да имат интерес да даряват храни. Така няма да има гладни хора в България в XXI век. Това е постигнато в много други европейски страни. Трябва да положим усилия, за да няма толкова много гладуващи деца и възрастни хора. В момента таксите за унищожаване на храна са по-ниски от данъците върху дарената храна.

Снимки: архив на кампанията


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30