Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трапезата на Гергьовден – няколко идеи за ястия

Снимка: архив

Какво да приготвим за Гергьовден, особено когато идва само една седмица след Великден. И на двата празника по традиция се готви агнешко и то във всичките му разновидности. Освен боядисаните яйца и козунака, които похапваме през цялата Светла седмица до Томина неделя, останалите ястия са свързани не толкова с традициите, колкото с характерните за сезона продукти, като зелена салата, коприва, лапад и спанак. Ето и някои идеи за празнично меню:

Основен акцент в предястията са свежите салати, хрупкавите репички, пресен чесън и пресен лук. Краставиците и доматите все още са от вносните, но ако намерите български, може да ги добавите към салатите. Иначе истинската зелена салата задължително трябва да бъде обогатена с варено яйце и червени репички, а ако искате да я направите по-ароматна можете да добавите към нея спанак и див чесън.

Супите – те също трябва да са зелени – от лапад, киселец, спанак или коприва. Някои приготвят и агнешка супа с лапад, моркови, картофи и я застройват със заквасена сметана, също като борша. А ако мръвката ви идва в повече може да приготвите крем супа от спанак или коприва, забулена с яйце, нали все пак яйцата са акцентът тази седмица. Приготвя се много лесно. Измивате и обелвате 1- 2 картофа и ги нарязвате на едри парчета. Слагате да се варят в тенджерата заедно със стрък праз, нарязан на едро, водата трябва само да ги покрива. Добавяте около една чаена лъжица сол и варите докато зеленчуците омекнат. Измивате добре спанака и го добавяте към сварените зеленчуци. Варите още 2-3 минути, след което пасирате всичко докато се получи еднородна смес. Добавяте още вода, докато получите желаната гъстота и оставяте да заври, преди да свалите супата от огъня, добавете бучка масло за аромат. Ако искате може да украсите супата със забулени яйца, по едно на всяка купичка. Те се приготвят по следния начин:  в малка тенджера кипвате вода и добавяте щипка сол, чуквате яйцата едно по едно и оставяте да поврят 3-4 минути.

Интересна и ароматна е и супата от киселец и пресни челядинки, която също не е трудна за изпълнение. В дълбок съд задушавате с малко вода и мазнина стрък праз, щипка червен пипер и един настърган морков. Като омекнат добавяте още около литър вода и оставяте да заври. Като кипне прибавяте връзка нарязан киселец и около две шепи челядинки и оставяте всичко да поври около десетина минути. Преди да свалите супата от огъня добавете около супена лъжица сол и бучица масло. За украса може да нарежете два-три стръка магданоз.

И накрая основното ястие – агнешкото се приготвя печено на фурна с пресни картофи или със спанак. А ако сте взели агнешка плешка може да я напълните с ориз, гъби и, разбира се, връзка пресен лук, магданоз и джоджен, може и два-три листа калоферче.

Да ви е сладко!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00