Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

#LiFi работилници учат деца и младежи как да работят безопасно с интернет

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Перник стана домакин на Международен културно-образователен проект, чиято цел е да информира децата и тийнейджърите за възможностите на киберпространството и неговите положителни и отрицателни страни. В рамките на инициативата, която започна на 9 май, бе открита и свободна Wi-Fi зона пред Двореца на културата в града. Идеята за проекта е на сдружение „АртАреа” и е част от провеждащите се от началото на април #LiFi работилници в местните училища и гимназии. За тях ни разказва Йоана Йорданова от сдружението:

#LiFi събитията и #LiFi работилниците са част от един по-голям проект – „Discovery EVS in Pernik” по Европейската доброволческа служба (EVS). В #LiFi работилниците участват доброволци от Полша, Австрия, Испания и Франция. Техните задачи са насочени към артистични дейности, водене на различни workshop-ове за деца и тийнейджъри, реализиране на собствени проекти. #LiFi е част от личния проект на единия от доброволците от Полша, а във финалната фаза ще се реализира и пърформанс със същото име – #LiFi (физически театър). Неговата премиера ще е в Младежкия дом в Перник, в началото на месец юни.

Li-Fi е всъщност наименованието на най-новата безжична технология за пренос на данни от 1 GB в секунда (което е около 100 пъти по-бързо от средната скорост на Wi-Fi технологията), използваща LED светлина. Освен това #LiFi е съчетание между думите „живот” (от англ. – „life”) и „Wi-Fi”. Тези две значения дават голяма възможност за креативност и себеизразяване. Вземайки под внимание факта, че интернет е навсякъде около нас и ние сме непрестанно онлайн, този проект има няколко страни: образование, артистичност и социално действие. Програмата на работилниците е разнообразна и набляга както на практическите упражнения, така и на творчеството:

#LiFi работилниците ще се провеждат всеки понеделник от 15:30 ч. пред Двореца на културата в Перник. Всяка работилница започва с едно артистично представяне на нашите доброволци. Те разиграват една кратка пиеса, след което участниците – децата, тийнейджърите, се въвличат в самата работилница, която има за цел по много нестандартен и неформален начин да им обясни предимствата и вредите при сърфирането в интернет и как да го ползват в добра насока. За тийнейджърите това е много хубаво, защото ще успеят да изградят едно много добро CV за бъдеща реализация, така че да бъде актуално и креативно. За по-малките, които боравят с интернет, предвид нашумялото „селфи”, ще се научат как да използват разумно снимките в интернет, как да се консултират с родителите си и т.н.

Проектът #LiFi е крачка напред в това младите хора и подрастващите да разберат живота в кибер пространството. Чрез артистичните прояви и workshop-овете ще се стигне до извода, че киберпространството не е нещо отделено от истинския живот, а всъщност е следваща стъпка в еволюцията и лична отговорност на всеки да го използва по правилния начин. Йоана Йорданова изрази надеждите относно проекта така:

За нас е важно да отворим съзнанието на младежите, защото не е достатъчно просто да седим пред компютъра и да играем игри, да слушаме музика и да гледаме филми, а да има някаква полза от това. Ако имаме интерес от страна на децата и тийнейджърите, които да ни търсят и да задават въпроси, ще можем да разискваме тези важни теми за безопасността в интернет. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27