Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската съдийка по снукър Пролетина Величкова е в елита на световния спорт

БНР Новини
Снимка: личен архив

Те пипат с бели ръкавици и меките им движения подчиняват волята дори на най-непреклонния мъж. И как иначе – около игралната маса жените все по-често диктуват правилата, а милиони погледи следят интригата от телевизионния екран. Наистина виртуозите с щека в ръка привличат многобройни фенове от цял свят, ала в сянката на ореола им стоят красивите Темиди.

Със снукър през XIX век се развличали поданиците на британската корона – в Индия например офицерите на Нейно величество прекарвали с часове, надвесени над масите за игра. По-късно в снукъра се влюбило работническото съсловие на Острова. А днес той се практикува в цяла Европа, но също в Китай, Тайланд и още много други азиатски страни.

Но какво е времето, достатъчно за да се влюбиш в този спорт? Оказва се, че и трийсет секунди стигат или осем-девет мигвания с очи. Точно толкова било нужно на Пролетина Величкова да осъзнае, че снукърът ще се превърне в неразделна част от нейния живот. Беше нещо като любов от пръв поглед, спомня си тя момента, в който прехвърляла телевизионните канали и случайно попаднала на мач - и то какъв! Играел Рони О'Съливан. И Пролетина като на шега решила някой ден да стане част от този свят, ала в качеството си на съдия.




СнимкаПървоначално се свързах с нашата асоциация и започнах да присъствам на турнири, на които съдиите ме обучаваха. Съдийствах около шест месеца само у нас, а след това изкарах и международен курс, разказва Пролетина Величкова.

Днес 25-годишното момиче е част от световния елит и пред него са отворени вратите на най-големите турнири по света. А тъй като едно от качествата, нужни на съдиите по снукър, е търпението, Пролетина спокойно развенчава заблудата за скучната и статична игра, която трае часове наред.

Правилата са доста сложни и ако човек просто започне да гледа без да разбира, наистина не може да оцени самата игра. Така че е необходимо добро познаване на правилата, а когато знаеш и какво се случва, тогава можеш да усетиш и драмата.

В страната ни с голям успех вече се провеждат престижни форуми по снукър. Спортът става популярен и имаме все по-добри играчи. Ала най-дълго може би феновете ще помнят двата демонстративни мача с Рони О'Съливан. И не случайно нашата съдийка, която е отсъждала точките на тях, ги определя като най-вълнуващите в живота си.

СнимкаСнукърът се отличава с церемониалност – елегантно облекло, сдържани маниери и... тишина. Игра за джентълмени.

Не, това не е клише съгласна е и Пролетина. Професионалните играчи наистина се държат като джентълмени. Да си признаеш фал, както и положителното отношение към съдията, феновете и публиката са съвсем нормални неща в снукъра. Тук неджентълменските прояви се срещат много рядко.

В компанията на толкова много джентълмени красивата българка се чувства уважавана и нейните отсъждания тежат. А и напоследък все повече жени прекрачват в мъжкия свят на този спорт – не само заради новите турнири. „Просто ние самите решихме да се осмелим”, казва Пролетина. Като истински професионалист тя умее да се концентрира и да издържа не само психически, но и физически на напрежението и дългите мачове. Понякога застава до масата като играч, но все пак предпочита амплоато си на съдия. Освен английския език заради снукъра, владее норвежки и шведски. А в момента завършва магистърска програма по семиотика, език и реклама в Софийския университет. Дали е случайно, че е избрала науката за знаците? Едва ли, щом разчита като знак привидно неочакваното си познанство със снукъра.

Знак ли? Ами да. Мисля, че добре се възползвах от този знак, успях да го разчета правилно и се надявам да продължат в същия дух, усмихва се Пролетина.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25