Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Художествена галерия „Двореца” представя: Иван Мърквичка и новата българска живопис

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
„Задушница”
Снимка: Луиза Лазарова

Художествена галерия „Двореца” отбелязва 160 години от рождението на художника и един от създателите, заедно с Антон Митов и Иван Шишманов, на Държавното рисувално училище в България – Иван Мърквичка (1856-1938 г.). Изложбата е подготвяна повече от 4 месеца като основна част от нея са портретите и жанровите композиции на Мърквичка.

Иван Мърквичка е български художник от чешки произход. Той е живописец, педагог и обществен деец, важна фигура в българския художествен живот след Освобождението. Мърквичка е един от създателите на новото българско изобразително изкуство. Най-значителни са художествените му постижения в битовия жанр: обичаи, народни празненства, като например известната картина „Ръченица”. Учи в Пражката академия за изобразителни изкуства и в Мюнхенската художествена академия. Художникът прави големи стъпки в изграждането на следосвобожденската българска култура. Битовите му композиции са признати като емблематични за времето си. Той е сред основателите на първото ни художническо дружество и сред организаторите на първите изложби.

„Пловдивски пазар”През творческия си и обществен живот Мърквичка е заобиколен от съмишленици. Техни творби също са представени на изложбата. Общият брой на подредените картините е 112, а на авторите 50, някои от които се представят за пръв път пред публика. Изложбата е опит да се постави творчеството на Иван Мърквичка в контекста на богатия на индивидуалности художествен живот в България в края на ХІХ и началото на ХХ век. Още за експозицията разказва изкуствоведът и уредник на изложбата Бистра Рангелова:

„Шопско хоро”Българка от СмилевоИзложбата е посветена на 160 годишнината от рождението на Иван Мърквичка. Едновременно с това тя прави опит да разкрие ситуацията, в която се появява Мърквичка в България и онова, което го съпровожда – неговите съратници, хората, с които той работи през своя творчески живот в страната, заедно с които изповядва общи художествени възгледи и се бори за създаването на първите български художествени институти. Той е продуктивен и интересен автор, но той не е сам. С тази изложба ние се опитваме да покажем панорамата, която не винаги се забелязва и се помни, разнообразни творчески личности – като народност и художествен почерк, които поставят основите на новата българска живопис. Някои от тях са Антон Митов, Иван Ангелов, Константин Величков, Ярослав Вешин, Георги Канела, чешкият художник Ото Хорейши и др. В изложбата са представени 50 художника, които работят в годините след Освобождението. Някои от тези имена са неизвестни за широката публика. Около половината, които са изложени никога не са показвани, или са показвани епизодично в изложби преди 20 години и са забравени. Идеята ни беше да представим именно такива произведения и да извадим от забрава имена, към които трябва да се връщаме, за да оценим истинския принос и на Мърквичка към историята на новото българско изкуство. Това художествено наследство трябва да бъде запазено, ценено и популяризирано.

Изложбата е под патронажа на Министерството на културата и ще продължи до 4 септември.

Снимки от изложбата: Луиза Лазарова


Още от категорията

Почина Астор

Известният илюзионист Астор е починал, съобщи в своя Фейсбук продуцентът Игор Марковски, като добавя, че "за съжаление това не е илюзия". Напоследък артистът е имал здравословни проблеми. Антраник Шаварш Арабаджиян, с псевдоним Астор, е..

публикувано на 15.05.22 в 16:07

България отново е част от Европейската нощ на музеите

За 18 поредна година българските културни институции се присъединяват към европейската инициатива „Нощ на музеите“ на 14 май. Идеята за това събитие се заражда през 2005 година във Франция, под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и..

публикувано на 14.05.22 в 08:05

Започва "One Dance Week" в Пловдив – гостуват световни звезди на съвременния танц

Малко съвременни културни прояви у нас устояват на турбулентните политически, икономически и социални промени и бележат дълголетие в своето съществуване. Сред тях се оказа най-големият международен фестивал за съвременен танц в България "One Dance..

публикувано на 13.05.22 в 09:35