Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Художествена галерия „Двореца” представя: Иван Мърквичка и новата българска живопис

БНР Новини
„Задушница”
Снимка: Луиза Лазарова

Художествена галерия „Двореца” отбелязва 160 години от рождението на художника и един от създателите, заедно с Антон Митов и Иван Шишманов, на Държавното рисувално училище в България – Иван Мърквичка (1856-1938 г.). Изложбата е подготвяна повече от 4 месеца като основна част от нея са портретите и жанровите композиции на Мърквичка.

Иван Мърквичка е български художник от чешки произход. Той е живописец, педагог и обществен деец, важна фигура в българския художествен живот след Освобождението. Мърквичка е един от създателите на новото българско изобразително изкуство. Най-значителни са художествените му постижения в битовия жанр: обичаи, народни празненства, като например известната картина „Ръченица”. Учи в Пражката академия за изобразителни изкуства и в Мюнхенската художествена академия. Художникът прави големи стъпки в изграждането на следосвобожденската българска култура. Битовите му композиции са признати като емблематични за времето си. Той е сред основателите на първото ни художническо дружество и сред организаторите на първите изложби.

„Пловдивски пазар”През творческия си и обществен живот Мърквичка е заобиколен от съмишленици. Техни творби също са представени на изложбата. Общият брой на подредените картините е 112, а на авторите 50, някои от които се представят за пръв път пред публика. Изложбата е опит да се постави творчеството на Иван Мърквичка в контекста на богатия на индивидуалности художествен живот в България в края на ХІХ и началото на ХХ век. Още за експозицията разказва изкуствоведът и уредник на изложбата Бистра Рангелова:

„Шопско хоро”Българка от СмилевоИзложбата е посветена на 160 годишнината от рождението на Иван Мърквичка. Едновременно с това тя прави опит да разкрие ситуацията, в която се появява Мърквичка в България и онова, което го съпровожда – неговите съратници, хората, с които той работи през своя творчески живот в страната, заедно с които изповядва общи художествени възгледи и се бори за създаването на първите български художествени институти. Той е продуктивен и интересен автор, но той не е сам. С тази изложба ние се опитваме да покажем панорамата, която не винаги се забелязва и се помни, разнообразни творчески личности – като народност и художествен почерк, които поставят основите на новата българска живопис. Някои от тях са Антон Митов, Иван Ангелов, Константин Величков, Ярослав Вешин, Георги Канела, чешкият художник Ото Хорейши и др. В изложбата са представени 50 художника, които работят в годините след Освобождението. Някои от тези имена са неизвестни за широката публика. Около половината, които са изложени никога не са показвани, или са показвани епизодично в изложби преди 20 години и са забравени. Идеята ни беше да представим именно такива произведения и да извадим от забрава имена, към които трябва да се връщаме, за да оценим истинския принос и на Мърквичка към историята на новото българско изкуство. Това художествено наследство трябва да бъде запазено, ценено и популяризирано.

Изложбата е под патронажа на Министерството на културата и ще продължи до 4 септември.

Снимки от изложбата: Луиза Лазарова


Още от категорията

Български филми завладяват сърцето на Вечния град

Тази година традициите не са това, което са и за първи път Дните на българското кино в Рим се случват не в началото, а в края на лятото. Причината е, че мястото на всички прожекции – „Дом на киното“, вече е под ръководство на Фестивала на италианското..

публикувано на 21.09.23 в 10:55
Кадър от филма

На 28 септември ще връчат „Златните рози“ на българското кино

С премиерата на документалния филм „Последният гларус“ във Варна беше открит фестивалът на българското кино „Златна роза“. В 41-то издание на този най-стар български филмов форум на екран ще бъдат показани над 60 български заглавия, много от които премиери...

публикувано на 21.09.23 в 10:23

Райна Кабаиванска: Операта е моят свят

Всяка есен прочутото българско сопрано Райна Кабаиванска, която от години живее в Италия, събира млади оперни дарования от цял свят в своя майсторски клас в Нов български университет – първият майсторски клас в България, създаден през 2001 г. Досега в..

публикувано на 20.09.23 в 10:35