Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦСКА взе 20-та си Купа на България след старт от дъното

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Отборът на ЦСКА спечели 20-та си Купа на България, но сега триумфът ще остане в историята на българския футбол и с факта, че за първи път отбор от В група на първенството вдига трофея. На финала на турнира ЦСКА победи „Монтана” с 1:0, а единственото попадение бе отбелязано от Станислав Маламов в 12-ата минута на интригуващия двубой.

Дни след грандиозното футболно шоу на легендата на ЦСКА Христо Стоичков, трибуните на националния стадион Васил Левски в София отново бяха пълни. Стигнахме до успеха след пълно себераздаване от момчетата; те са великани. Дължим този успех на всички тези хора, които обичат отбора, заяви треньорът на ЦСКА Христо Янев след мача и поздрави запалянковците.

Купата в ръцете на ЦСКА е заслужена награда за този отбор, който бе принуден да извърви възможно най-дългия път до трофея, но показа, че има несломим дух, заради когото се радва и на огромна обич от феновете си. През 2015 година тимът беше изгонен от елита на българския футбол, поради финансови задължения. Сянката на дълговете преследваше ЦСКА и във В група и скоро се заговори, че отборът може да бъде изхвърлен дори от там. Все пак това не стана и армейците стартираха участието си в турнира за Купата на България от областните квалификации, иначе казано – от най-ниското възможно стъпало. Тежкият удар по клуба, носител на дългогодишни шампионски традиции, не успя да прекърши крилата на армейците и дори им вдъхна още по-голяма мотивация. Отбор и запалянковци показаха, че ЦСКА е несломим и че любовта към футбола обединява. Мачовете на отбора през годината се превръщаха в празник, а броят на зрителите по трибуните често надхвърляше този на срещите в А група. На фона на хроничните финансови проблеми и без чужденци в състава си, Христо Янев изведе младите играчи на отбора до върха, а самият той записа името си като най-младият треньор, носител на трофея.

През 2015 г. УЕФА наказа ЦСКА с изваждане от европейските турнири, заради закъснели плащания. По този начин спечелването на националната купа не може да осигури участие на ЦСКА в Лига Европа. Така червеният отбор направи услуга на вечния си съперник Левски, който ще може да започне участие във втори предварителен кръг на Лига Европа през следващия сезон. А пък в първия предварителен кръг на Лига Европа ще бъде поставен отборът на „Берое”, отстранен от ЦСКА на полуфиналите на турнира за Купата на България.

Триумфът на ЦСКА е успех за целия български футбол, защото показва, че парите не са единственото важно нещо във великата игра в днешно време. Качества като себеотрицание, любов към отбора и желание за победа пълнят трибуни и днес, а феновете на ЦСКА продължават да очакват новини за евентуално завръщане на червения отбор във елитната футболна група А на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кимия Ализаде

Иранката Кимия Ализаде донесе на България европейска титла в таекуондото

Родената в Иран звезда на олимпийското таекуондо Кимия Ализаде донесе европейска титла на България в първото си състезание под български флаг. Наскоро натурализираната иранка завоюва злато в категория до 62 кг на шампионата на Стария континент в..

публикувано на 13.05.24 в 16:07
Рамазанов (синьо трико) срещу Гамкрелидзе (червено)

Магомед Рамазанов спечели пета олимпийска квота за българската борба

Магомед Рамазанов стана петия български състезател по борба, който извоюва квота за олимпийските игри в Париж. В Истанбул той спечели квалификационния си мач на 86 кг свободен стил срещу световния вицешампион Владимери Гамкрелидзе от Грузия в..

публикувано на 12.05.24 в 09:55
Гергана Топалова

Топалова и Нестеров ще играят за титлата на тенис турнири в Швеция и Румъния

Двама българи се класираха за финалите на тенис турнири. Гергана Топалова ще играе за титлата в турнира на клей в Бостад, Швеция, с награден фонд 25 хил. долара. На полуфиналите поставената под номер 2 българка победи Ирина Фетакау от Румъния с..

публикувано на 11.05.24 в 16:01