Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Джазаница“ – авторски албум на Борислав Петров

Снимка: личен архив

Борислав Петров е добре познат на българските меломани от участията му в различни поп и джаз формации, но сега за първи път представя изцяло авторски проект. Групата, с която е записан, носи колоритното име „Джазаница“, така се нарича и албумът.

Аз съм български джаз барабанист, от първите български музиканти, завършили в Холандия своето джаз образование – представя се Боби Петров. – Учих при преподаватели от САЩ, повечето бяха от Ню Йорк. Получих безценно образование. Преди това, още на 19-годишна възраст бях част от „Сленг“, записахме заедно първия албум на популярната група. Той включваше и „Мой свят“, песен по мой текст, която стана голям хит. Причината да се занимавам с джаз е работата ми в група „Брейнсторм“. Там се срещнах с Димитър Льолев – невероятен саксофонист и мой добър приятел, по-късно учихме заедно в Холандия. Той ме запали и по българския фолклор. Преди това „ушите ми не бяха отворени“ за тази музика. В „Брейнсторм“ свирехме фюжън, но Димитър успяваше винаги да включи народна мелодика, орнаменти. Започна да ми показва как се свири народна музика на саксофон. Разбрах, че това е много сложен инструментален език и че трябва да проуча традицията. Интересът ми се засили неимоверно много, контактувах с народни музиканти. И сега в този албум се вижда резултатът от това влияние. Много колеги използват елементи от фолклора. Реших, че и аз трябва да имам своя дума по въпроса.

Музиката в „Джазаница“ Боби представя в обичайното си сценично обкръжение:

Поканих за този албум големи приятели и сподвижници, с които имаме сходно „пътуване“ в музиката. Митко Льолев и Владимир Кърпаров са на саксофоните. Друг важен човек за мен е китаристът Людмил Крумов, с когото заедно учихме в Холандия. Пианист е Любо Цанев, който живя до 2013 г. в САЩ, преди това завърши там образованието си. Басист е Борис Таслев. Интересното е, че всъщност писах музиката за тях. Името на групата „Джазаница“ измисли моя приятелка от Нова Зеландия. Покрай мен тя се запозна с българската култура, а думите, които й правеха впечатление, все завършваха на „ница“ – лютеница, ръченица, криеница. Когато й споделих, че не мога да намеря подходящо име за проекта, тя състави тази прекрасна дума от „джаз“ и любимото ѝ българско окончание.

Зад всяко заглавие в „Джазаница“ стои интересна история или личност.

Има една пиеса в албума – Our Table (Says Cheers To Your Table) – продължава Боби Петров. – Заглавието е изписано на английски, но това всъщност е популярният български израз „Нашата маса казва наздраве на вашата маса“ (той идва от големите празнични трапези, когато хората са много и си казват „наздраве“ отдалече, пък и в по-малки компании, весел израз). Мелодията е в ритъма на ръченица, но малко „пияна ръченица“. Парчето „Гагарин“ не носи името на космонавта, както повечето хора мислят, а на един народен музикант, саксофонист. Дори не знам истинското му име, но е истински виртуоз. Винаги започва с възходяща мелодия от най-нисък до най-висок регистър, сякаш излита. Затова го наричат Гагарин. Тази пиеса е за моя „барабанен герой“ в България – Стоян Янкулов – Стунджи. А „Културни разлики“ е посветена на Теодосий Спасов. Много ме е вдъхновявал през годините, както и неговите търсения, естетиката му. При един разговор ми каза нещо, което ще ми остане за цял живот: „Българският фолклор има интересно свойство – той е неопитомяем. Каквото и да правиш с фолклора, има част от него, която трябва да остане автентична.“ Наистина, нашата народна музика е много различна. Срещал съм много добри чуждестранни музиканти, за които тя е просто непонятна. Да – заслушват се в хоровите песни на фолклорна основа. Обработките привличат, но инструменталната музика е трудна за възприемане. Мисля, че балканската душа винаги най-добре ще усеща музиката, родена по тези земи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05