Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовката за модернизация на армията напредва, колебанията остават

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентарните комисии по отбрана и бюджет одобриха през седмицата двата най-големи проекта за модернизация на българската армия – за придобиване на нов тип боен самолет, и за два патрулни модулни кораба. Управляващата партия ГЕРБ настояваше да се закупят и нови бойни машини за Сухопътните сили, но заради бюджетни ограничения финансовото министерство даде „зелена светлина“ само на първите два проекта. Въпреки това се създаде впечатление, че дълго отлаганата заради финансови ограничения модернизация на армията най-после ще стартира. Стартът обаче може и пак да се забави, заради някои оставащи колебания. Патриотичният фронт, който подкрепя управляващата коалиция, изяви резерви към плановете за придобиване на военни кораби за над 400 млн. евро, с аргумента, че „още сега може напише името на фирмата, която ще усвои основната част на парите”. Правителството възнамерява корабите да бъдат построени от българска фирма и наскоро даде на този проект предимство пред идеи да се модернизират приоритетно трите белгийски фрегати, които са на въоръжение във военноморските сили. Резерви към новите кораби имат и социалистите, които се съмняват дали изобщо строенето на кораби трябвало да е основен приоритет. Както може да се очаква от опозиция, БСП е резервирана и по отношението на придобиването на нов тип боен самолет, защото не били видели още числа по съответната сделка. Според неофициални сведения, военното министерство възнамерява придобиването да стане чрез междудържавен договор, а не с търг, т.е. – сделката да е политическа. На този етап и то се колебае дали да закупи нови шведски машини „Грипен” или „Еврофайтер” и Ф-16 – втора ръка. „Еврофайтер” е чувствително по-скъп изтребител и България трудно би си го позволила, и въпреки предпочитанието на ВВС за нови машини, вероятно ще се избира между шведските „Грипен” и Ф-16 – втора ръка. Паралелно с подготовката на проекта за купуването на нови изтребители, ще се поддържат и съветските МиГ-29, но без сериозна модернизация, защото след закупуването на нови самолети ще бъдат свалени от въоръжение. Общата стойност на двата проекта, която е предвидена в средносрочната прогноза на финансовото министерство до 2019 г., е 2,32 млрд. лв. Най-тежки ще са разходите през 2020 г. и 2021 г., когато се очаква да бъдат между 0,4% и 0,6% от БВП. Финансовата тежест е голяма, но вероятно ще бъде приета и от опозицията. У социалистите засега се вижда сдържаност, но не и категорично оспорване, а ДПС вече заяви, че ще гласува „за” инвестиционното решение. Макар бавно и все още с колебания, модернизацията на армията отива към старт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03