Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново развитие в отношенията с Румъния

БНР Новини
Дачиан Чолош и Бойко Борисов
Снимка: БТА

През изтеклата седмица в България беше румънският премиер Дачиан Чолош. Разговорите с българския му колега Бойко Борисов показаха, че отношенията между двете държави напоследък са не само активни, но и се обогатяват.

Два дни преди срещата Борисов-Чолош, българската газопреносна компания "Булгартрансгаз" и румънският й партньор "Трансгаз" се договориха за изграждане на резервен газопровод от междусистемната връзка България – Румъния. До три месеца връзката ще е готова и ще позволи търговия с природен газ в региона. Премиерите отчетоха новото обстоятелство като предпоставка да се пристъпи към разширяване и модернизиране газопреносната мрежа и към разработването на местния добив на природен газ. Дачиан Чолош подсказа, че на дневен ред в предстоящите разговори между правителствата на двете държави ще е създаването на мрежа за общ пренос и транспорт на газ в целия регион.

През лятото или началото на есента, на равнище премиери и външни министри, двете страни ще работят заедно не само по двустранни въпроси, а и по въпроси, в сферата на които имат общи интереси и отношения с Молдова и Сърбия. Това предполага извеждане на двустранните отношения и в многостранен план.

Общи интереси София и Букурещ ще координират не само по отношение на съседни държави, а и по отношение на сигурността на външните граници на ЕС и Шенген, премахването на визовия режим на Канада за гражданите на двете страни и поддръжка на източния фланг на НАТО. Новите развития, настъпващи във връзките между България и Румъния, пораждат очаквания за още по-чувствителен възход във тях. А възходът беше значим и досега. Бидейки в миналото държави с традиционни резерви една към друга, през последните години България и Румъния значително задълбочиха икономическите си отношения. Румъния стана трети по големина търговски партньор на България в ЕС, между 2003 и 2010 г. двустранният стокообмен се увеличи 8 пъти, а през 2013 г. достига 3.5 млрд. евро. Сътрудничество има не само с сферата на енергийната свързаност, но и по линия на инфраструктурната свързаност с нови мостове и съвместен хидроенергиен възел на р. Дунав, партньорството между крайдунавските общини по линия на Дунавската стратегия и Програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния. Новите развития в отношенията на България и Румъния вече не са едно и две, и вече не въпрос на години, а на месеци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17