Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентатите в Турция генерират напрежение и в България

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кървавите атентати от последната седмица в Турция повдигат сериозни и тревожни въпроси не само в тази страна, но и в съседните й държави. От 12-те загинали при атентата в истанбулския квартал „Везнеджилер“ двама, един полицай и една жена, се оказаха турци с български произход. Започнаха разследвания дали атентаторите не са били подпомагани от съседни държави и в тази връзка турските служби поискаха съдействие от България, за да научат кой е влизал и излизал в страната им през нейна територия. Това създава допълнително напрежение в работата на българските служби, които само през 2015г. са проверили 17 130 чужденци, за 181 от които е установено, че може да са заплаха за националната сигурност. Допълнителните тревоги, пораждани от терористичните действия в Турция, съвпадат и с тревоги на самите български власти. В публикуван наскоро годишен доклад на правителството за състоянието на националната сигурност през 2015-а бе отчетено, че предвид терористичната дейност в съседни страни, има опасност на територията на България да бъдат създадени логистични центрове за осигуряване дейността на терористични групировки. Има и анализи, които навеждат на опасения, че при терористичните атаки в Турция вече има сътрудничество между така наречените „братя врагове“ – Кюрдската работническа партия и Ислямска държава.Засега няма потвърдена информация за участие на българи в бойни действия на страната на терористични организации, но съмнения е имало и се налага спецслужбите да проверяват и това. Клетки на Ислямска държава в България може и да няма, но има признаци за подражание на нейното поведение от радикално настроени ислямистки елементи в Централна България. Разследванията на атентатите в Турция включват, освен друго, и установяването на наемателите на определени автомобили през последната седмица. Това също засяга България, тъй като се оказа, че собственик на една от пострадалите коли в Истанбул е българска гражданка, предоставила автомобила си на чужд гражданин без документално оформяне на сделката, за да се избегне плащане на данъци. Случаят не е изолиран, а става дума за масова практика, на която трябва да се сложи край не само по данъчни съображения, но и по съображения за сигурност. На всичкото отгоре, терористичната активност в съседна Турция съвпада и с дебати за нови промени в закона срещу тероризма. Властта се стреми към още по-сурови мерки срещу явлението, а нова поражда негативни реакции в обществото и някои политически сили, заради опасения от ограничаване на гражданските права и свободи. Нещата се развиват по начин, който потвърждава старата и добре изпитана истина, че на Балканите проблемите в една държава бързо стават проблеми и на останалите, а най-доброто противодействие е обединението срещу тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30

Пожарите не застрашават населени места

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната, каза за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. “ Имаме големи пожари като фронт и като площи в района на..

публикувано на 13.07.24 в 11:45