Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Над дъгата 2” – албум с български комикси от сдружение „Проект Дъга”

БНР Новини

Началото на лятото предложи горещи емоции за любителите на българския комикс. Седем от художниците на легендарното списание „Дъга“, излизало между 1979 и 1992 година, издадоха дългоочаквания втори албум със седем комикса в най-добрите традиции на българския жанр и усещането за модерност. „Над дъгата 2” се появява на книжния пазар три години след първия, отново под шапката на сдружение „Проект Дъга”, зад което стоят самите автори. Официалното представяне на изданието беше на 8 юни, едновременно с откриването на едноименна изложба на втория етаж в галерията на Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6 в София. Комикс албумът „Над дъгата 2” е в пъти по-добър от първия, който по думите на един от сценаристите Марин Трошанов, до голяма степен е имал характеристиките на спонтанен и любопитен експеримент. Въпреки това „Над дъгата” се разпродава седмица след излизането си в края на 2012 година, превръщайки се днес в неоткриваема библиографска рядкост. „Над дъгата 2” предлага по-добре развити, зрели и интересни истории, които да се харесат както на по-големите любители на българския комикс, израснали с героичните подвизи на „Добромир” и „Е.Л.О.”, пътешествията на „Момиченцето от Земята”, самобитните адаптации на „Островът на съкровищата”, „Властелинът на пръстените” и много други, но също така и на нов кръг читатели, които са със съвременни и модерни изисквания. А художниците са същите, които създават дъгата от въображение и емоции през 80-те и 90-те години на миналия век.

Снимка

СнимкаСедемте художници, които участват, са Сотир Гелев, Евгени Йорданов, Румен Чаушев, Димитър Стоянов-Димо, Владимир Коновалов, Пенко Гелев и аз – разказва Петър Станимиров. – Албумът се различава от всички предишни български комиксови издания, защото е най-големият издаван досега – 136 страници, от които 131 само комикси. Според мен се получи много добре, защото всички ние доста сме преосмислили работата си и вторият ни албум е едновременно много модерен, но същевременно е в традициите на българските комикси. Историите са много обемисти, а три от тях са написани от колегата ни Сотир Гелев. Автори на моя комикс с продължение „Дамга” са Марин Трошанов и Евгени Пройков, а автор на  „Еак Разрушителят” на Евгени Йорданов е Кънчо Кожухаров. Румен Чаушев създава комикса си „Миташки” по собствен сценарий, а „Бенковски” на Владимир Коновалов е по „Записки на българските въстания” на Захари Стоянов.

СнимкаКомиксът на Петър Станимиров, мрачното фентъзи „Дамга”, е един от малкото с продължение от първия албум „Над дъгата”. Причината е в самата история, която по думите му е доста голяма и не би могло да бъде завършена в рамките само на 20-ина страници. Трябва да споменем, че първата част на комикса „Дамга” печели през 2012 година наградата за най-добър традиционен комикс на фестивала в Белград в конкуренцията на 300 оригинални творби от 30 различни държави. Любопитно е, че историята не приключва и във втория албум, което е още едно доказателство и вяра, че в близките години ще се появи и „Над дъгата 3”.

През 2012 година излизането на „Над дъгата” е съпътствано с изложба. Преди четири години решихме, че това е най-добрият и правилен начин за представянето на подобен проект – разказва Петър Станимиров. – Традицията се спази и при излизането на „Над дъгата 2”. Тази година мястото на изложбата е вторият етаж на СБХ и първоначално беше интересно дали ще успеем да запълним голямото пространство на залата. Успяхме и мисля, че и самата изложба се получи интересна, защото освен стандартните 100/70 см. страници има и големи творби от по 2, 3, 4 и 5 метра, които доста добре оформиха експозицията. Такова нещо не сме показвали досега – обяснява художникът. В изложбата, която може да се разгледа до 18 юни, са включени откъси от историите в картинки в „Над дъгата 2” и ретроспективни работи на всеки един от седмината художници в областта на комиксите. Въпреки че са минали 25 години от последния брой на списание „Дъга”, откъдето започва всичко, и до днес то е истинска библия за любители и професионалистите в областта на българския комикс.

СнимкаАз мисля, че с колегите ми осъзнахме истинското значение и паметта за списание „Дъга”, едва след навлизането на интернет в нашето ежедневие – смята Петър Станимиров. – Преди това изобщо не си давахме сметка, колко популярно е било списанието. Аз лично бях изненадан и все още съм, че над 25 години след като е спряло да излиза изданието продължава да има хиляди, наистина хиляди почитатели. Това е феномен. Факт, който говори, че хората имат нужда от изкуството на комикса, което за съжаление е много трудно за реализиране в България. Една традиция, която беше създадена и изживяваше своя подем през последните две десетилетия на миналия век, днес като че ли е унищожена.

И все пак надежда има, стига само да погледнем „над дъгата”.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30