Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приятели свириха „Музиката, която обединява“

БНР Новини

Тазгодишното пето издание на международния фестивал „Джаз форум Стара Загора“ мина под мотото „Музиката, която обединява“. В рамките на три дни благодарение на тромпетиста Венцислав Благоев почитателите на джаза се насладиха на богата и разнообразна програма, поднесена от световно известни артисти. По традиция музикалното събитие стартира с концерти за най-малките. Това е проектът „Джаз за деца“, който Венци Благоев развива от няколко години. С него той иска да достигне до малчуганите с музика, за да се докоснат те до нейното вълшебство. Желанието на тромпетиста е това лято да представи проекта и на фестивали в Бургас, Велико Търново и София.

Венци Благоев


Много хора вече ми се доверяват, както и на капитан Цветомир Василев (диригент на военния Биг бенд Стара Загора), с който оформяме програмата. Имаме подкрепа от общината, затова нещата се получават много лесно. Разбира се, важни са и спонсорите, които застават зад нас. За това издание ми беше трудно да измисля концепцията, тъй като от самото създаване на фестивала той е свързан с дадена идея. Първата година беше посветена на вокалния джаз, след това следва концепция, свързана с тромпетисти, композитори. Миналата година специално внимание бе обърнато на оркестъра на операта в Стара Загора, който суингира в програмата ни. А сега реших петото издание да бъде „Музиката, която обединява“ и това наистина се случи на Античния форум. Тук се събраха изключително много приятели и музиканти от различни кътчета на страната. Радвам се, че сред гостите ни тази година са и музиканти като Кърт Розенвинкел, Федерика Коланджело трио, Дан Кинзелман, „Виименс квартет“. Получи се много хубав фестивал.

Федерика Коланджело

Всеки трябва да се зарадва, като дойде тук, продължава Венци Благоев. Не всеки, обаче, можеше да оцени изпълнението на полския „Виименс квартет“, тъй като музикантите представиха авангарден джаз. Но хората трябва да се възпитават, това е нашата работа. Целта ни е човек покрай своя любим стил да чуе и нещо друго. За гостите атмосферата тук е много приятна, създават се нови приятелства. За мен обаче най-важното е да се подкрепя българският джаз. Затова и основното финансово перо отива за родните ни формации и за нови проекти.

„Виименс квартет“

„Виименс квартет“ е създаден от Войчех Лихтански - алт саксофон, Матеуш Шливя - тенор саксофон, Алан Викпиш - контрабас и лидер на квартета, и Шимон Мадей - ударни. Всички те са завършили Консерваторията в Краков. За възрастта си показаха завидно майсторство и високо ниво както на изпълнение, така и на импровизация.

Безспорната „звезда“ тази година бе американецът с берлински корени, китаристът Кърт Розенвинкел. Той е млад и изключително талантлив музикант, владеещ абсолютно свободно четири инструмента. Както повечето хора като него, той се приема за „гражданин на света“ и има защо. Ето какво сподели:

Кърт Розенвинкел

Винаги съм на път, обикалям по цял свят, за да споделям музиката си с хората. Чувствам се много щастлив, че съм в Стара Загора. В България идвам за първи път. Имам познания за българската музика, както и приятели в Ню Йорк, които я изпълняват. Триото с което съм тук включва барабаниста Йост Патука (Амстердам) и Пол Сатнтнер – контарабас (от Австрия, но живее в Берлин). Той е мой студент по китара в Джаз Институт в Берлин, където преподавам. Изключително талантлив и на китарата, и на контрабаса. Аз работя в различни музикални проекти и в различни състави. Това е триото ми, с което изпълняваме традиционен джаз и стандарти. Оттук заминаваме на азиатско турне в Тайланд, Китай, Япония, след което се връщаме в Европа.

Дан Кинзелман

В програмата на петото издание на фестивала „Джаз форум Стара Загора“ свириха още Федерика Коланджело трио с американския саксофонист Дан Кинзелман, Харви Томпсън (САЩ), който излезе на сцената с военния Биг бенд Стара Загора и саксофониста Владимир Кърпаров и част от най-изявените български джазмени.

Харви Томпсън

Групата „Зона Ц“ направи специален концерт в памет на починалия наскоро композитор и пианист Васил Пармаков.

Снимки: jazzforumsz.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00