Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините - бедни, задлъжнели и зависими

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От 264 самостоятелни общини в България 156 или 60на сто имат дългове. Имат си бюджети за приходите и разходите, но харчат повече, отколкото получават. Приходите са от държавни субсидии и от местни данъци и такси, но фактически общинските финанси зависят предимно от държавата и от еврофондовете, а най-малко от решенията на местните власти. И понеже който плаща той и поръчва музиката, от много време се говори, че всяка дошла на власт партия в България финансира с предимство общини, които се управляват от нейни представители. Тези приказки звучат особено силно в навечерието на избори, каквато именно е и ситуацията в момента в България.

Вярно е, че през последния бюджетен период на Евросъюза бяха направени доста инвестиции с европейски средства в българските градчета и села и че много неща се подобриха значително. Също е вярно обаче, че в редица райони в централната и западната част на Северна България положението остава трагично. Да, населението в провинцията намалява като цяло, но също е вярно, че намалява и мигрира, защото условията за живот не са добри.

Финансовите проблеми на българските общини са толкова сериозни и те са толкова неплатежоспособни, че централните власти се видяха принудени да приемат специални законодателни мерки за подпомагане на закъсалите общини. Предвижда се при определени условия и при приети програми за оздравяване изпадналите в най-тежко състояние градчета и села да могат да ползват безлихвени заеми от Министерство на финансите. От тези промени най-вероятно в най-скоро време ще се възползват близо 40 общини в най-тежко състояние.

Като цяло общинските дългове и гаранции възлизат на над 600 млн. евро, като 75 на сто от общия дълг се държи от 20 общини, а на Столична община се падат 45 процента от общия му размер.

Експертите смятат, че не евросубсидиите са решение на финансовите проблеми на населените места в страната, а инвестициите в тях, създаващи доход и отварящи нови работни места. Затова и местните управи трябва да създадат условия за привличане на инвеститорите. Засега тези, които се справят с тази задача, са малцинство и българските общини си остават бедни, задлъжнели и зависими от София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00