Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Explore Bulgaria” – приключението продължава

БНР Новини
Снимка: „Explore Bulgaria”

Има още много кътчета на България, които да бъдат изследвани, както и много мечти, които да бъдат осъществени. Така мислят четиримата изследователи на National Geographic Channel България, които зрителите на канала вече познават от миналите 2 сезона на проекта Еxplore Bulgaria. Тяхната мисия е да откриват и да показват на телевизионните зрители любопитните и малко известни места на родината ни, да разказват за преживяванията си и така да ни припомнят колко малко всъщност познаваме България. 


Цялото приключение вече трета поредна година има за цел по един популярен и достъпен начин да  разказва, надявам се приятно, за прекрасни неща в България. Ние самите, в известен смисъл, сме като богоизбрани, защото реализирайки тази продукция си прекарваме много добре, виждаме и посещаваме тези места – каза преди представянето на един от епизодите на новия трети сезон Георги Богданов, който е сред авторите на „Explore Bulgaria”.

Преди повече от две години, възможността да станат изследователи в първия сезон на проекта и да споделят преживяното от обиколката на България получават двама от зрителите на National Geographic Channel. Това са екологът Васил Попов, който се учи докато е на път, знае много и обича да научава още повече и археозооложката от Националния природонаучен музей Надежда Карастоянова, за която нито една скала не е достатъчно висока и нито една пещера – прекалено тъмна.

Двамата са избрани от жури сред повече от 1000 кандидати. Заедно с изследователите на Nacional GeograficChannel България – Мая Стоилова, инструктор по сноуборд и уиндсърф и Георги Палазов, олимпиец и преподавател по плуване, те се отправят на първата си телевизионна експедиция през пролетта на 2014 г.


До момента любителите на приключения са представили 12 различни места в България. Шестте епизода на втория сезон на проекта „Explore Bulgaria” ни отвеждат до Странджа планина в Югоизточна България, Русенски Лом с прочутите скални манастири, язовир Жребчево със своята призрачна потопена църква, парк Ропотамо с древно светилище, причудливи скални образувания и безкрайно богата флора и фауна. Строят иглу в подножието на връх Синаница в Пирин и почистват надвиснали и опасни камъни над Мадарския конник. Третият сезон, който в момента се представя от National Geografic Channel, е заснет основно в Родопите. Участниците пътуват с кемпер, който е техният базов лагер и в който се връщат вечер, след като до крайната си цел са стигнали с велосипеди. Кемперът им служи и за мобилна лаборатория – там те анализират събраните данни.

И в трите сезона имахме различни преживявания – споделя професионалният плувец Георги Палазов. Вече работим добре, като екип. Много добре и бързо се получиха нещата. В Родопите снимахме 2 седмици непрестанно. Всеки един от сезоните носеше свой различен заряд. В началото не знаехме какво да очакваме, във втория сезон бяхме с определена нагласа и подготовка в резултат от вече натрупания опит, но при различните места и ситуации тази подготовка се оказа излишна. Сега сякаш машината беше смазана – нямахме очаквания и нещата просто се случваха сами по най-добрия начин.


А и няма как да не се получават добре епизодите – та нали всеки един от тях е  една сбъдната мечта, завършена страница от дневника на експедицията. Мая, Георги, Васил и Надежда запазват приключението в сърцата си и знаят, че следват още откривателства. И разбира се, още прекрасни минути за телевизионните зрители – бъдещите откриватели на тайните на България.

Снимки: „Explore Bulgaria”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък , който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от  сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

#Бузлуджа: българският комунистически символ е знаменитост в Instagram

Изоставеният паметник на вр. Бузлуджа се превърна в истинска знаменитост в Instagram, заемайки 10-то място в класацията на най-посещаваните изоставени сгради в света. Данните на авторитетната застрахователна компания Алън Боусел Груп (Alan..

публикувано на 13.07.24 в 09:10

На море и петанк в Шабла

Там където лъчите на изгрева докосват най-рано българската земя, забавната игра петанк и морето си дават среща. И точно там, вече двадесет години, приятелите на прочутия спорт с метални топки се събират на международен турнир. Всички те са привлечени..

публикувано на 05.07.24 в 10:40