Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пътешествие в джоба

БНР Новини
Младите и високообразовани бургазлии Александър Караджиян (завършил „Архитектура” в Харвард), Стоян Добрев (завършил „Международен мениджмънт” в Манчестърския университет) и Захари Дичев (има бакалавърска степен по „Визуални ефекти и компютърна графика” от колежа в Саванна, Джорджия, САЩ, както и магистърска по „Компютърни науки” от Университета на Сейнт Андрюс в Шотландия) са екипа, разработил приложението, което прави пътуването по-лесно и забавно – SpeediFly. В своята същност то е предназначено за спонтанни пътувания в рамките на следващите 10 дни, като предлага най-добрите и изгодни персонализирани оферти, които са съобразени с интересите на потребителя – любими страни, хобита, спорт, музика и култура. Стоян пояснява:


Ако например някой е фен на сърфинга, SpeediFly ще му предложи пътуване до Португалия. Или пък ако е фен на испанския футбол, SpeediFly може да му предложи атрактивни оферти да присъства на мач между Барселона и Реал Мадрид например. Освен всичко това SpeediFly е социална платформа, в която потребителите могат да организират с приятелите си групови пътувания, да създават менюта, базирани на хобита, и най-важното – в момента на плащането те ще могат да си разделят поравно цената на тези пътувания.

От ляво надясно: Александър Караджиян, Захари Дичев и Стоян Добрев

Идеята се ражда по време на обяд в Харвард между Александър Караджиян и негов състудент. Наблюдавайки колегите си, те си дават сметка, че платформа, която да ги улесни при резервациите им за пътуване не съществува. Освен това Александър казва, че и тримата основатели на компанията са запалени пътешественици:

Ние виждаме не само потенциала, но и смисъл в това хората да посещават нови места по света, не само защото в момента се е появила изгодна оферта на пазара, а защото определеното място, за което в момента има достъпни полети, се вписва с техните интереси – били те гмуркане, каране на ски, спортно събитие или концерти.

Не само авторите на проекта обаче виждат потенциала на приложението. Преди дни SpeediFly получава голяма инвестиция от чешкия акселератор StartupYard и частен инвеститор. Александър разказва как се печелят 300 000 евро:

Много хора биха казали, че 300 000 евро се печелят с труд и добра идея. Но всъщност инвестициите в стартъпи на такъв ранен етап от развитието им са възможно най-рисковите. Обикновено около 90 процента от тях умират. Истината е, че в момента, в който видяхме главния ни инвеститор – Петър Замечник, се появи една естествена връзка между нас като приятели. Аз мисля, че в този момент харизмата на екипа ни ни помогна. Инвеститорът многократно каза: „Аз не инвестирам във вашата идея, а заради това, че сте образовани, енергични и видели много по света млади хора”. Късметът винаги е нужен, разбира се. За да намериш правилния инвеститор трябва да си в точното време на правилното място.

В момента SpeediFly се поддържа единствено на iOS, тъй като официалното му пускане ще е в Лондон в началото на юли, а на този пазар основно се използва iPhone. Приложението ще стартира за България през октомври и от екипа обещават, че тогава вече то ще се поддържа на web и Android платформи. Александър допълва:

В момента планираме интеграция на хотели, апартаменти и вили, в които нашите клиенти ще могат да отсядат, както и на билети за концерти, музикални и филмови фестивали и спортни събития, които те могат да посещават. И тук, в България, с навлизането на low-cost компаниите се забелязва в последно време как младите хора пътуват все по-често и ние сме окуражени и вярваме, че това ще продължи. Другите големи европейски градове, до които ще достигнем в следващите шест месеца, са Париж, Мадрид, Амстердам и Рим.

Въпреки че SpeediFly е дебютно приложение за бургазлиите, имайки предвид тяхната амбиция и креативност, то вероятно ще се окаже първото от поредица успешни. А SpeediFly има потенциала да се превърне в нов социален феномен.

Снимките са предоставени от Стоян Добрев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27